Index Vakbarát Hírportál

Huszonegy ENSZ-megfigyelőt ejtettek túszul szír lázadók

2013. március 7., csütörtök 00:04

Huszonegy ENSZ-megfigyelőt ejtett túszul szerdán a szíriai lázadók egyik csoportja a Golán-fennsík közelében, és szabadon engedésük fejében a kormányerők visszavonását követeli a közeli Jamla faluból.

A YouTube videomegosztó portálra feltett felvételen a túszejtésről egy férfi számolt be, aki két fehérre festett páncélozott jármű és egy teherautó előtt áll, a járműveken az ENSZ rövidítés látható angolul. A kocsikban ülve legalább öt olyan ember látható, akik az ENSZ-erők kék sisakját és golyóálló mellényét viselik.

A túszejtést megerősítette a világszervezet is. Az akciót mintegy harminc főből álló szíriai fegyveres csoport hajtotta végre: huszonegy, megfigyelőként tevékenykedő békefenntartót ejtettek túszul.

"Ha 24 órán belül nem történik meg a kivonulás, az ENSZ-megfigyelőket fogolyként kezeljük" - mondta a videón szereplő férfi, azzal vádolva a kéksisakosokat, hogy együttműködnek a szíriai kormányzatot támogató erőkkel, és ki akarják szorítani a lázadókat a faluból.

Az ENSZ-misszió (UNDOF) a Szíria és Izrael között 1974-ben létrejött tűzszünetet felügyeli.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte az akciót, és a megfigyelők azonnali, feltételek nélküli szabadon engedését követelte. Ugyanezt tette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, és emlékeztetett arra, hogy a békefenntartók biztonságát mindkét félnek, Szíriának és Izraelnek egyaránt szavatolnia kell.

Hervé Ladsous, az ENSZ-békefenntartó erőinek vezetője szerint az elfogottak fülöp-szigetekiek, és már zajlanak a tárgyalások elengedésük érdekében. Mint mondta, a helyzet bonyolult, mert az incidens helyszíne ahhoz az övezethez tartozik, amely nincs sem szíriai, sem izraeli ellenőrzés alatt.

Rovatok