Index Vakbarát Hírportál

Húsz molesztálásról tudtak a brit püspökök

2013. március 8., péntek 20:09

Levelek tanulsága szerint legalább húsz olyan esetet ismertek a nagy-britanniai katolikus egyház bíborosai, amikor egyházi személyeket gyermekek ellen elkövetett szexuális molesztálással vádoltak. A jelentések 1985 és 1995 között születtek, most pedig a BBC tekinthetett bele a levelekbe. Nem minden esetben mozdították el a megvádolt papokat.

A lapnak megszólalt egy Chris nevű férfi is, akit elmondása szerint kilenc éves korától kezdve éveken át molesztált egy pap a kilencvenes években. “Rávett arra, hogy megtegyek neki szexuális tetteket, és ő is megtett velem dolgokat. Távol a családi háztól ugyanúgy, mint otthonában, a templomban, vagy a pap járművében. Sok ember van odakint, akit megrontottak” – zárta a férfi.

Chris történetére tavaly derült csak fény. A rendőrség komolyan vette a férfi állításait, de az ügy nem került a bíróság elé. A katolikus egyház szóvivője szerint ahogy tudomást szereztek ezekről az állításokról, a papot azonnal eltávolították az egyházkörzetéből, és értesítették a rendőrséget. Az egyház az ügy aktáját tavaly júliusban továbbította a Vatikánba, azóta döntésre várnak.

Szintén mostanában derült ki az, hogy az egyház még a kilencvenes években Alan Drapert kérte fel tanácsadónak, hogy segítsen felkészíteni őket a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakra. Draper ezért akkor Skócia nyolc püspökének írt levelet, arról érdeklődve, hogy ők milyen visszaélésekről tudnak. Az ezekre a levelekre érkezett válaszokba tekintethetett most bele a BBC újságírója. Mint kiderült, a püspökök húsz olyan esetről írtak, amikor papot vádoltak meg gyermek molesztálásával.

Draper független szakértőkkel vizsgáltatta volna ki az állításokat, de a püspökök ezt visszautasították. “Nagyon nyugtalanított, hogy nem akarták felfedni azokat a papokat, akik kettős életet éltek." Pedig Draper szerint a kérdés nem a papok szexuális irányultságáról szólt, hanem arról, ahogyan kiélik azt. “Meggyőző bizonyíték van arra, hogy egyes papok szexuálisan teljesen elszabadultak, függetlenül attól, hogy hetero- vagy homoszexuálisak voltak. Ezeket az aktákat egy bíró által vezetett független testületnek kéne vizsgálnia.”

Az egyház szerint Drape a vizsgálat egy korai szakaszán segítette a munkájukat, később azonban nagyobb kompetenciával rendelkező személyekkel helyettesítették.

A BBC által látott levelekből úgy tűnik, hogy míg egyes állítások nyomán valóban értesítették a rendőrséget és a papot eltávolították az egyházkörzetéből, volt, amikor ez nem történt meg.

Sokan azután fordultak most régi sérelmeikkel a nyilvánossághoz, hogy február végén lemondott Keith O'Brien skót bíboros, Edinburgh és Saint Andrews érseke, akit "nem megfelelő közeledéssel" vádoltak. Bár O'Brient a rendőrség nem vádolja semmilyen bűncselekmény elkövetésével, lemondása után további papok ellen indulhat el vizsgálat. Egy ügyvéd, Cameron Fyfe például arról beszélt a brit lapnak, hogy hat olyan ember ügyét képviseli, akiket zaklattak és csak az elmúlt pár hétben merték ezt bevallani. Van köztük olyan is, akit még a nyolcvanas években molesztáltak, de kettejüket az elmúlt 10 év során.

Az ügyvéd elmondása szerint két kliense azt állítja, hogy megerőszakolták őket gyerekként. Bár a skót törvények szerint az ilyen ügyeket három éven belül meg kell szülessen a feljelentés, az ügyvéd szeritn ez teljesen életszerütlen, mivel a hasonló támadások áldozatai sokszor maguk elől is elzárják a zaklatás emlékét.

A skót egyház képviselője szerint mindent megtesznek azért, hogy együttműködjenek a hatóságokkal. Még 1999-ben irányelvként rögzítették, hogy minden hasonló állítást automatikusan jelentenek a rendőrségnek, valamint elismerték azt is, hogy az állami szervek illetékesek ezekben az esetekben.

Rovatok