Index Vakbarát Hírportál

Titkos horvát fegyverszállításért elítélték a volt argentin elnököt

2013. március 8., péntek 19:11

Tiltott fegyverkereskedelem vádjával elítélték pénteken másodfokon Carlos Menem volt argentin elnököt. A politikus büntetési tételéről egy másik bíróság dönt egy későbbi időpontban.

Menem, aki 1989 és 1999 között volt a latin-amerikai ország államfője, a vád szerint arra adott utasítást, hogy mai árfolyamon számítva legalább 76 millió euró értékben fegyvert szállítsanak titokban Horvátországnak és Ecuadornak, megsértve ezzel többek között a volt Jugoszlávia ellen az 1990-es években érvényben lévő fegyverembargót.

Összesen 6500 tonna, eredetileg Panamának és Venezuelának szánt felszerelést – kézifegyvereket, ágyúkat, páncéltörő rakétákat és lőszert – "térítettek el" ily módon.

Menem 2001-ben öt hónapig volt börtönben az ügy miatt, majd a legfelsőbb bíróság döntése alapján szabadlábra helyezték. 2011. szeptember 13-én felmentették, holott az ügyészség nyolcévi börtön kiszabását kérte. Az ügyész fellebbezett.

A volt elnök, aki jelenleg szenátor és mentelmi joga van, nem jelent meg a pénteki tárgyaláson.

A 82 éves politikus ellen más ügyekben is vádat emeltek, többek között az argentínai zsidó közösség Buenos Aires-i székháza ellen elkövetett 1994-es véres merénylet ügyében folyó nyomozás akadályoztatása címén.

Rovatok