no

Index Vakbarát Hírportál

Hét külföldi túszt végeztek ki Nigériában

2013. március 9., szombat 23:13

Egy nigériai iszlamista csoport közölte szombaton, hogy kivégzett hét külföldi túszt. A foglyokat még február közepén rabolták el az észak-nigériai Bauchi szövetségi államban egy libanoni építkezési vállalat területéről.

Az Ansaru nevű szélsőséges szervezet egy iszlamista honlapon arab és angol nyelven kiadott közleményben tájékoztatott a túszok kivégzéséről, és arról képeket is közreadott. A szervezet közölte, azután végezte ki a túszokat, hogy a brit és a nigériai hatóságok megpróbálták kiszabadítani őket, illetve helyi újságírók arról számoltak be, hogy brit harci gépek jelentek meg Bauchi légterében.

Az Ansaru az interneten közzé fogja tenni a kivégzésekről készült videofelvételt is - idézte a csoportot az iszlamista honlapok figyelésére szakosodott, SITE nevű amerikai szervezet. Egyelőre sem brit, sem nigériai hivatalos források nem reagáltak az iszlamista csoport közleményére.

A szélsőséges fegyveresek február 17-re virradóra raboltak el hét külföldi munkást Bauchi államban, ahol megostromolták a Setraco libanoni építkezési vállalat épületegyüttesét. Az elrabolt munkások között egy brit, egy olasz, egy görög és négy libanoni állampolgár volt, közöttük két nő. Ez volt a legsúlyosabb, külföldieket érintő emberrablás a többségében muzulmánok lakta északi országrészben.

Az Ansaru kapcsolatban áll az  al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, és a Boko Haram szekta egyik ágának tartják. A Boko Haram iszlám államot akar kikiáltani a fele-fele arányban muzulmánok és keresztények lakta, 160 milliós lélekszámú Nigériában, Afrika első számú kőolajtermelő országában.

Rovatok