Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadultak az ENSZ-békefenntartók

2013. március 9., szombat 19:13

A szíriai lázadók szombaton szabadon engedték azt a huszonegy ENSZ-megfigyelőt, akit három nappal ezelőtt ejtettek túszul Szíria déli részén. A megfigyelők már meg is érkeztek sértetlenül Jordánia területére.

A magát Jarmúk Brigádok Mártírjainak nevező, Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló csoport Szíria déli részén, a jordán határ és a Golán-fennsík közelében fogta el az ENSZ-megfigyelőket. A huszonegy Fülöp-szigeteki kéksisakos a Golán-fennsíkon ellenőrző ENSZ-erő (UNDOF) tagja. Ez a misszió a Szíria és Izrael között 1974-ben létrejött tűzszünetet felügyeli. A túszejtők csoportja mintegy harminc fegyveresből állt.

A lázadók foglyaik szabadon engedése fejében a kormányerők visszavonását követelték a közeli Dzsabla településről. Túszaikról azt állították, hogy "vendégként" vannak náluk, de ha a szíriai kormányerők nem távoznak, fogolyként fogják kezelni őket.  A Fülöp-szigeteki kormány csütörtökön közölte: folynak a tárgyalások a túszok kiszabadításáról. Benigno Aquino elnök újságíróknak azt mondta, hogy a túszokkal jól bánnak, és a biztonságuk szavatolása érdekében az ENSZ kapcsolatban áll a lázadókkal. Az elnök reményét fejezte ki, hogy várhatóan már csütörtökön elengedik őket.

Ez akkor nem történt meg, közben a körzetben heves harcok folytak. A szíriai ENSZ-nagykövet ugyanakkor ígéretet tett, hogy a szíriai hadsereg harci cselekményeivel nem fogja veszélyeztetni a megfigyelők épségét. A hírek szerint szombat reggel a harcoló feleknek sikerült megállapodniuk egy rövid, mindössze kétórás tűzszünetben, ami lehetővé tette az ENSZ-megfigyelők távozását.

Rovatok