Index Vakbarát Hírportál

New Yorkban is tüntetnek a székelyekért

2013. március 10., vasárnap 08:03

Magyarországon Budapest mellett Szolnokon, Keszthelyen és Sárospatakon, Európában ezen kívül Londonban, Bécsben, Helsinkiben, Hágában, Münchenben, Stockholmban és Zürichben, az Egyesült Államokban New Yorkban, Clevelandben és Los Angelesben, Kanadában pedig Torontóban és Ottawában szerveznek szolidaritási tüntetéseket helyi csoportok elsősorban a román külképviseletek előtt a székely szabadság napjának elnevezett marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel párhuzamosan.

A marosvásárhelyi megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs korábban azt mondta: a helyi idő szerint vasárnap 17 órakor (közép-európai szerint 16 órakor) kezdődő rendezvényre a szervezők legalább tízezer tüntetőt várnak Székelyföld teljes területéről. Az SZNT képviselői mellett a társszervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) több szónoka, valamint a Katalán Demokratikus Konvergenciapárt képviselője is beszédet mond.

Izsák Balázs elmondta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számára az utolsó pillanatig nyitva hagyják a felszólalás lehetőségét. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban bejelentette, hogy a szövetség nem vesz részt a rendezvényen. Az RMDSZ egyes székelyföldi vezetői viszont közölték, hogy mivel testületi döntés nem volt a részvétel elutasításáról, ott lesznek az autonómiatüntetésen. Kovászna megyében példátlan együttműködés alakult ki az RMDSZ és az ellenzékét megjelenítő pártok között a szervezésben.

A szónoklatok után a Székely Vértanúk Emlékműve mellől a prefektusi hivatal elé vonul a tömeg, ahol petíciót adnak majd át a tüntetők nevében a kormány képviselőjének. Ezután az SZNT a Kultúrpalotában tart ünnepséget, amelyen átadják a Gábor Áron-díjakat. Az SZNT elismerését idén Pál Antal Sándor történész-levéltáros és a HSC Csíkszereda jégkorongcsapat kapja.

Egy közösségi portálon jelentkező csoport ellentüntetésre hívta a marosvásárhelyi románokat. A megye prefektusa nyugalomra intett, és arra kérte a marosvásárhelyieket, ne hagyják magukat megtéveszteni a névtelen internetes felhívás által, amellyel egyetlen román politikai alakulat vagy civil szervezet sem vállalt közösséget.

Nem számítanak ellentüntetésre Marosvásárhelyen az autonómiatüntetés szervezői, közölte vasárnap Izsák Balázs. Szombaton újabb egyeztetést tartottak a szervezők a rendőrség és a csendőrség helyi parancsnokaival a biztonsági intézkedésekről. "Egyértelmű, hogy minden a legnagyobb rendben fog lezajlani" - jelentette ki a főszervező. Izsák Balázs "magányos kalandorok virtuális világban tett diverziójának" minősítette az ellendemonstrációra szólító felhívást.

Rovatok