Index Vakbarát Hírportál

A magyar tej átfolyt a román szűrőn

2013. március 11., hétfő 20:36 | aznap frissítve

Nem lépi át a megengedett egészségügyi határértéket a mérgező aflatoxin abban a Magyarországról származó tejben, amit a múlt héten zároltak Romániában.

Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter csütörtökön jelezte, hogy aflatoxin-szennyezést mutatott ki a kötelező rutinvizsgálat egy romániai kereskedő által Magyarországról bevitt tejszállítmányban.

A riasztás nyomán a szakhatóság országos ellenőrzésbe kezdett. A vizsgálat kimutatta, hogy a magyarországi tejnél az aflatoxin-szennyezés nem lépi át a megengedett határértéket, három romániai farmnál és két tejfeldolgozó üzemnél viszont veszélyes mennyiségben találtak mérgező anyagot.

A múlt hét végén begyűjtött több mint ezer tejminta felét sikerült csak bevizsgálni eddig, ezért nem kizárt, hogy máshol is találnak szennyezett tejet. Múlt héten még a rutinvizsgálatok hatékonyságának bizonyítékaként állították be a román hatóságok az aflatoxinos szennyezés felfedezését. Arra nincs garancia, hogy nem került szennyezett tejtermék a kereskedelembe.

Romániában ez az első eset, amiről a hatóságok bejelentést tesznek azt követően, hogy február közepén Szerbiában kirobbant az aflatoxinos tejbotrány.

Az aflatoxint például a takarmánykukoricán megtelepedett penész termeli, a gombaméreg a tejen keresztül választódik ki.

Rovatok