Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea a tűzszünetet is felmondta

2013. március 11., hétfő 12:05 | aznap frissítve

Az észak-koreai rezsim előző heti fenyegetéseit beváltva hétfőn a két Korea közötti forródrót és megnemtámadási egyezmény után az állampárt hivatalos lapja szerint a háborút 1953-ban lezáró tűzszünetet is érvénytelennek nyilvánította.

A CNN a Rodong Szinmunra hivatkozva azt írja, hogy az északi hadsereg legfelsőbb vezetése határozott a 60 éve élő fegyverszünet felmondásáról. „Az Egyesült Államok egy darab papírrá redukálta a fegyverszüneti megegyezést" – írja a lap.

A CNN szerint az északi vezetés már 2003-ban és 2009-ben is tett olyan kijelentéseket, amik a fegyverszünet felmondására vagy figyelmen kívül hagyására utaltak. A hétfői lépések egybeesnek az Egyesült Államok és Dél-Korea részvételével már korábban elkezdődött közös hadgyakorlat kiszélesítésével.

Dennis Rodman NBA-kosaras február végi szívélyes látogatása után egy héttel megint felizzott a feszültség a Koreai-félszigeten, a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra és az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) újabb szankcióira válaszul egymást érték az észak-koreai rezsim egyre súlyosabb fenyegetései az előző héten. A február 12-i nukleáris tesztre válaszul elrendelt szankciókra reagálva fenyegetett Észak-Korea a tűzszünet felmondásával.

A bizalomépítő lépésekkel – például Rodman látogatása – párhuzamosan Kim Dzsongun észak-koreai vezér a konfrontációt is erőlteti. Az Indexnek nyilatkozó Csoma Mózes, az ELTE Koreai Tanszékének vezető-helyettese szerint úgy tűnik, minden eszközzel felszínen akarja tartani a konfliktus lehetőségét, hogy valamilyen fejleményt érjen el a koreai háború lezárásának júliusi 60. évfordulójára.

A megnemtámadási szerződés illetve a tűzszünet egyoldalú felmondása azt jelezheti, hogy egy ennek helyébe lépő békeegyezményt próbálnak kizsarolni. A helyzetről bővebben itt olvashat>>>

Rovatok