Index Vakbarát Hírportál

Marin Raikov lett Bulgária ügyvivő kormányfője

2013. március 12., kedd 17:43

Marin Raikovot, Bulgária volt párizsi nagykövetét nevezte ki ügyvivő kormányfőnek kedden a bolgár köztársasági elnök. Raikov a május 12-re kiírt előrehozott választásokig irányítja az országot. A miniszterelnöki poszt mellett a külügyminiszteri tisztséget is ő tölti be a szakértői kormányban, közölte Roszen Plevneliev államfő.

Szigorúan tartani fogják magunkat a 2013-as költségvetési kerethez, és emellett lépéseket tesznek a nyugdíjasok és a legszegényebb rétegek helyzetének javítása érdekében, mondta Raikov újságíróknak. Kormánya egyik legfontosabb feladatának tekinti ezenkívül a tiszta választások előkészítését, tette hozzá az 52 éves diplomata.

Marin Raikov 1998 és 2001 között külügyminiszter-helyettes, majd 2001 és 2005 között, illetve 2010 óta Bulgária párizsi nagykövete volt. Bojko Boriszov jobbközép kormánya február 20-án mondott le a magas áramdíjak, a korrupció és a szegénység elleni tömegtüntetések hatására. A helyenként erőszakba torkolló megmozdulások a kormány lemondása után sem értek véget. Napokon át több tízezren tüntettek Bulgária-szerte, a tömeges elégedetlenség már a teljes politikai elit ellen irányult. A tiltakozók magasabb béreket és új választási törvényt is követeltek.

Rovatok