no

Index Vakbarát Hírportál

A bíborosok összeültek pároltzöldségezni

2013. március 12., kedd 17:28 | aznap frissítve

Megkezdődött a konklávé: a pápaválasztó bíborosok kedden fél ötkor elindultak a Sixtus-kápolnába. A Pál-kápolnából induló bíborosok a bevonulás közben a Teremtő Lélek, jöjj közénk (Veni Creator Spiritus) latin nyelvű éneket énekelték, ez a legrégebbi Szentlélek-himnusz. A bíborosok a kápolna közepén felállított olvasónál, az azon nyitva fekvő Evangélium előtt egyenként teszik le a titoktartási esküt.

Ezt követően a szertartásmester az "extra omnes" latin felkiáltással fölszólít mindenkit, aki nem rendelkezik szavazati joggal, hogy hagyja el a Sixtus-kápolnát. Majd a kápolna ajtaját bezárják, amivel hivatalosan megkezdődik a konklávé.

Kedd délután meg is tartották az első szavazást. A kápolnából azonban fekete füst szállt fel, vagyis az első napon nem sikerült pápát választani.

Négy fontra kilencet fizet

Az angol William Hill és az ír Paddy Power fogadóirodákban Angelo Scola milánói érsek pápává választására fogadtak legtöbben. Scola előnye igen jelentős, megválasztásának esélye mindkét iroda szerint 4:9.

Scola után a ghánai Peter Turkson (2:7 a William Hillnél, illetve 1:6 a Paddy Powernél) és a brazil Odilo Scherer (1:4) a legesélyesebb pápajelölt – közölte kedden a két fogadóiroda. Ami az új pápa választott nevét illeti, a legtöbben a Leó, a Péter és Gergely nevekre fogadtak.

Leves és párolt zöldség

A kedden kezdődött konklávén igencsak szerény étkek szerepelnek a bíborosok étrendjén, talán szándékosan, hogy siettessék a pápaválasztást. A Szent Márta-házban, a pápaválasztó bíborosok szállásán főző apácák már felkészültek a levesből, spagettiből, nyársonsültből és párolt zöldségből álló menü elkészítésére - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A menü ugyan nem a középkori pápaválasztók eledeléül szolgáló kenyér és víz, de "a római éttermek választékához hasonlítva könnyen feledhető" - tette hozzá meglehetősen nyersen fogalmazva a napilap. A lap szerint "a kórházinak is beillő étrend gyorsíthatja Szent Péter utódjának megválasztását".

Nem vetik meg a jót

Mellesleg a bíborosok, akikről az hírlik, hogy nem vetik meg a jót, az elmúlt napokban kiélvezték a római gasztronómia nyújtotta lehetőségeket.

"Főzzenek nekem egy jó carbonara tésztát, mert a harmadik nap után, ha nem választjuk meg a pápát, száraz kenyeret és vizet kapunk" - tréfálkozott Thomas Christopher Collins kanadai bíboros a Vatikánhoz közeli Venerina étteremben két nappal a pápaválasztás kezdete előtt. Jean-Louis Tauran, aki az új pápa nevét kihirdeti majd, szintén a Venerina törzsvendége. Ő viszont a inkább a húst, és főleg a pizzát kedveli a tulajdonos szerint.

Rovatok