Index Vakbarát Hírportál

Újabb bolgár férfi gyújtotta fel magát

2013. március 13., szerda 16:54

Felgyújtotta magát egy bolgár férfi szerdán a szófiai elnöki hivatal épülete előtt, életveszélyes állapotban szállították kórházba.

A rendőrség szerint az 51 éves férfi benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta magát. A lángokat az elnöki hivatal biztonsági őrei oltották el. Az utóbbi hónapban ez volt a negyedik ilyen eset Bulgáriában. A három korábbi áldozat a szegénység és a kilátástalanság elleni tiltakozásul gyújtotta fel magát, mindhárman belehaltak égési sérüléseikbe.

Szerdán kezdte meg munkáját az ügyvivő szakértői kormány, amely a május 12-re kiírt előre hozott választásokig irányítja az országot. Marin Rajkov ügyvivő kormányfő jelezte, hogy az új kormány megpróbál majd forrásokat találni a legszegényebb rétegek helyzetének javítására. Hangsúlyozta azonban, hogy a pénzügyi válságot mindenképpen el kell kerülni.

A magas áramdíjak, a korrupció és a szegénység ellen országszerte folytatott tömegtüntetések egyik szóvivője az állami rádióban azt mondta: egy hetet adnak az ügyvivő kormánynak, hogy miniszterek bebizonyítsák, valóban hallják az utca hangját.

Bojko Boriszov jobbközép kormánya február 20-án mondott le a helyenként erőszakba torkolló tömegtüntetések hatására. A megmozdulások a kormány lemondása után sem értek véget, a tömeges elégedetlenség már a teljes politikai elit ellen irányult. A tiltakozók magasabb béreket és új választási törvényt is követeltek.

Rovatok