Index Vakbarát Hírportál

Washington az iráni atomprogram ellen küzd

2013. március 14., csütörtök 21:36

Az Egyesült Államok megfelelő eszközökkel rendelkezik ahhoz, hogy megakadályozza Iránt az atomfegyver kifejlesztésében, és minden megoldást napirenden tart – közölte Barack Obama csütörtökön. Az izraeli kettes csatornának adott interjúban az Egyesült Államok elnöke elmondta: úgy vélik, Iránnak alig több mint egy évre van szüksége az atomfegyvere kifejlesztéséhez, de az USA nem fog várni az utolsó pillanatig.

Obama beszélt Benjámin Netanjahuval, Izrael kormányfőjével is. Mint beszámolt róla, szeretné, ha az ügyet diplomáciai úton tudnák rendezni, de ha ez nem sikerül, akkor is napirenden tartanak minden megoldást. Obama leszögezte: az a céljuk, hogy Iránnak ne legyen atomfegyvere, amellyel Izraelt fenyegethetné, vagy fegyverkezési versenyt indítana a térségben, mivel a közel-keleti helyzet az utóbbi időszakban enélkül is rendkívül veszélyessé vált.

Az iráni atomprogram várhatóan az egyik legfontosabb kérdés lesz Obama elnökségének első, március 20-án kezdődő izraeli látogatása alatt. Izrael több alkalommal is azzal fenyegetőzött, hogy az atombomba előállítását megelőzendő katonai csapást mér Iránra. Az Egyesült Államok álláspontja szerint több időt kell hagyni, hogy a diplomácia és a gazdasági szankciók megtegyék a magukét.

Obama arról is beszélt az izraeli kettes csatornának, hogy egyelőre nem áll szándékában szabadon engedni Jonathan Pollard amerikai hírszerzési elemzőt, aki 25 éve ül börtönben a zsidó államnak való kémkedés miatt, és akinek számára sajtóértesülések szerint Netanjahu kormányfő levélben kért tőle kegyelmet.

Rovatok