Index Vakbarát Hírportál

Korrupciós per miatt nem teljes az új izraeli kormány

2013. március 17., vasárnap 12:46

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap hivatalosan is Móse Jaalont jelölte új kormánya védelmi miniszterének a tárcát eddig vezető Ehud Barak helyére.

A kormányfő és pártja, a jobboldali Likud közös közleményében azt írják: "Egy Izrael biztonsága szempontjából ennyire döntő időszakban, amikor egész térségünk forrong, fontos, hogy e poszton olyan tapasztalt személyiség álljon, mint Móse Jaalon. Az ország minden polgára nevében sok sikert kívánok neki".

A 62 éves Jaalont a kemény vonal hívének tartják a telepesítés ügyében. Annak idején ellenezte az izraeli hadsereg 2005-ös kivonulását a Gázai övezetből. Osztja Netanjahu bizalmatlanságát a palesztinokkal szemben, ugyanakkor óvatosabbnak mutatkozik az iráni atomprogramot, illetve az iráni atomlétesítmények elleni esetleges izraeli csapást illetően.

Móse Jaalon a fegyveres erők vezérkari főnöke volt 2002-től 2005-ig, de megbízatását akkor nem hosszabbították meg a gázai kivonulást ellenző álláspontja miatt. Az eddigi kormányban miniszterelnök-helyettes és a stratégiai ügyek minisztere volt, és a kabinet belső köréhez tartozott.

A Likud pénteken írta alá a koalíciós megállapodást a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) és a Jes Atíd (Van Jövő) párttal. A centrista Tnua (Mozgalom - 6) párttal már korábban megállapodott.

Benjámin Netanhaju március 16-ig kapott határidőt a kormányalakításra. Az új kormány várhatóan hétfőn teszi le a hivatali esküt a parlamentben, mindössze két nappal Barack Obama amerikai elnök látogatása előtt. A hat hete húzódó tárgyalások után a január 22-i választások eredményeként létrejött 120 tagú kneszetben összesen 68 képviselője van a négy pártnak együtt.

A koalíciós megállapodás értelmében a Likudé lesz a védelmi és a belügyi tárca. A hadügy élén Móse Jaalon, a külügy élén pedig egyelőre maga Netanjahu áll, amíg nem rendeződik megnyugtatóan Avigdor Liberman (korábbi külügyminiszter, a Jiszráél Béténu vezetője) korrupciós pere. A Likud kapott még további négy tárcát.

A Jiszráél Béténu megkapja a külügy mellé a bevándorlási és a mezőgazdasági minisztériumot. Jair Lapid lesz az új pénzügyminiszter, pártjáé (Jes Atíd) az oktatási és további három minisztérium. Naftali Bennet ipari és kereskedelmi miniszter lesz, pártja, a Bájt Hajehudi kapta a vallás- és a lakásügyi tárcát. A centrista Tnua (Mozgalom) párttal már februárban megszületett az egyezség. Cipi Livni pártelnök lesz az igazságügyi miniszter, és ő felel a palesztinokkal folytatott tárgyalásokért, valamint a párt megkapta még a természetvédelmi tárcát.

Rovatok