Index Vakbarát Hírportál

Ismerik minden idők egyik legnagyobb képrablásának tetteseit

2013. március 19., kedd 19:28

Új kampányt indított az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI a 23 éve egy bostoni múzeumból ellopott félmilliárd dollár (115 milliárd forint) értékű festmények ügyében; a feltételezett tetteseket már ismerik, de a képeket továbbra sem találják.

Az amerikai hatóságok a vakmerő rablás 23. évfordulóján, hétfőn Bostonban sajtóértekezleten számoltak be az amerikai történelem legnagyobb kárösszegű betörése ügyében folytatott nyomozás eredményéről, egyben bejelentve, hogy már nem a tettesek elfogására, hanem a felbecsülhetetlen értékű festmények előkerítésére helyezik a hangsúlyt. Két férfi rendőrnek öltözve jutott be 1990. március 18-án, röviddel éjfél után a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumba, ahonnét az őrség lefegyverzése után 17 nagy értékű festményt vittek magukkal, köztük Rembrandt, Manet, Degas és Vermeer műveit.

Maga a bűntett már elévült, ezért a hatóságok inkább az elrabolt műkincsek hollétével kapcsolatban várnak információkat a lakosságtól hétfőn közzétett felhívásukban. Rámutattak, hogy a rablással ellentétben a lopott műalkotások birtoklása, rejtegetése továbbra is büntetendő cselekménynek számít, bár a festmények visszaszerzése érdekében hajlandók alkut kötni a büntetés enyhítéséről vagy elengedéséről.

Emellett továbbra is érvényes az ötmillió dolláros nyomravezetői jutalomra tett ajánlat a bűncselekmény sújtotta múzeum részéről. A hétfői sajtótájékoztatón a hatóságok közölték, hogy ismerni vélik a feltételezett elkövetőket és értelmi szerzőket, de a nyomozás érdekeire hivatkozva semmi egyebet nem árultak el azon kívül, hogy egy, főleg az ország északkeleti államaiban tevékenykedő bűnszövetkezet tagjairól van szó.

A nyomozók szerint a festményeket a rablás után Bostonból Connecticut államba és Philadelphia térségébe vitték, és egy évtizeddel ezelőtt Philadelphiában eladásra kínálták őket. A hatóságok azonban itt a nyomát vesztették a képeknek, további sorsukról semmit nem tudnak. A bostoni múzeumban jelenleg üres képkeretek emlékeztetnek a falon az óriási veszteségre, és jelképezik a reményt, hogy egy napon majd sikerül visszaszerezni őket – mondta el a hétfői tájékoztatón Carmen Ortiz massachusettsi körzeti államügyész.

Az FBI részéről Richard DesLauriers szakértő felhívással fordult a lakossághoz, hogy a képek megtalálásához vezető információkkal segítse a nyomozást. A főleg amerikai és európai művészek munkáit kiállító bostoni múzeumot 1903-ban alapította Isabella Stewart Gardner műgyűjtő és filantróp.

Rovatok