Index Vakbarát Hírportál

Szájer és Gulyás a Washingtonban magyarázza az alkotmányt

2013. március 19., kedd 11:59

Washingtonban is érdeklődnek az alaptörvény módosításának politikai háttere iránt. Az Egyesült Államok Helsinki Bizottsága kedden külön foglalkozik az elmúlt két év magyarországi eseményeivel.

A Bizottság „A demokrácia röppályája – Miért számít Magyarország” címmel meghallgatást tart, amelyen Magyarországot Szájer József és Gulyás Gergely képviseli.

A szervezet honlapja szerint azért tűzték napirendre a magyar témát, mert az országban az elmúlt két évben mélyreható, ugyanakkor sok vitát kiváltó változások történtek, amiért az Európai Bizottság valamint Európa Tanács is kifejezte aggodalmát a jogállamisággal kapcsolatban.

A meghallgatáson az előzetes bejelentés szerint főként az alaptörvény módosításáról, a bírói függetlenségről, az ország holocausthoz való viszonyáról, valamint médiát és a vallási szervezeteket érintő törvényi változásokról kérdezik majd a magyar képviselőket.

A Fidesz frakciónál kapott információk szerint Szájer József válaszol majd a Kim Lane Scheppele (Princeton Egyetem), Sylvana Habdank-Kolaczkowska (Freedom House) és Paul A. Shapiro (Holocaust Memorial Museum) fevetéseire.

Az Egyesült Államok Helsinki Bizottságát 1976-ban hozták létre, hogy folyamatosan vizsgálja a Helsinki Egyezmény betartását az európai országokban. A bizottságnak a névazonosság ellenére nincs köze a magyar Helsinki Bizottsághoz, a szervezet független kormányzati ügynökség, amelynek munkájában kilenc szenátor és kilenc képviselőházi tag is részt vesz.

Rovatok