Index Vakbarát Hírportál

Vegyi fegyver bevetésével vádolják egymást

2013. március 19., kedd 19:17

A szíriai kormány szerint a felkelők vegyi fegyvert vetettek be kedden az ország északi részén, ezzel huszonöt embert öltek meg Aleppó közelében. A felkelők viszont tagadják a vádakat, és a kormányerőket gyanúsítják azzal, hogy vegyi fegyvert szállító rakétát lőttek ki a térségbe, írja a CBS News.

Egyelőre azonban azt sem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy egyáltalán bármelyik fél vegyi fegyvert vetett-e be. Ez először történt volna meg a kétéve kirobbant konfliktus történetében. Egy vegyi fegyverekkel foglalkozó szakértő szerint nem sok bizonyíték támasztja alá, hogy valóban ilyen fegyvert vetettek volna be, és amerikai források is erről beszéltek az AP hírügynökségnek. Hasonlóan kétkedésének adott hangot a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW).

A SANA szíriai állami hírügynökség szerint a felkelők rakétával juttattak vegyi anyagot Han al-Aszal falu közelébe. Oroszország, Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimének egyik legfontosabb támogatója szintén arról számolt be, hogy a felkelők vegyi fegyveres támadást hajtottak végre, ezt pedig különösen veszélyes fordulatnak nevezték. Az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (ASL) viszont jelezte, hogy nekik sem nagy hatótávolságú rakétáik, sem vegyi fegyvereik nincsenek.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy utánanéznek mindkét fél állításainak. Mint mondta, Barack Obama elnök szerint vegyi fegyver bevetése "teljességgel elfogadhatatlan" lenne, és következményei lennének.

Korábban már több nyugati tisztviselő, többek között Obama is aggódott a szíriai vegyifegyver-készletek miatt. Sokan attól is tartanak, hogy a készletek fegyveres csoportokhoz kerülhetnek a konfliktus alatt.

Rovatok