Index Vakbarát Hírportál

Ötmillió dolláros vérdíj két terroristáért

2013. március 20., szerda 23:06

A CNN arról számolt be, hogy a washingtoni külügyminisztérium fejenként ötmillió dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki információkkal segíti két amerikai terrorista, az al-Kaidával szövetséges szomáliai as-Sabab milícia tagjainak elfogását.

Omar Shafik Hammami és Jehad Serwan Mostafa egyaránt szerepel a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által leginkább keresett terroristák listáján. A hatóságok szerint a terroristák Szomáliában tartózkodnak és szerepet vállaltak az as-Sabab terrorszervezet média- és katonai tevékenységében. Az FBI úgy tudja, mindkét terrorista részt vett amerikai célpontok elleni támadások megtervezésében.

Az al-Kaida szövetségesei

A 29 éves Hammami 2006-ban költözött Alabama államból Szomáliába, ahol az amerikai külügyminisztérium szerint az as-Sabab egy külföldiekből álló különítményének parancsnoka lett. A férfi a terrorszervezet propagandistájává vált, és az interneten próbált meg angol anyanyelvű fiatalokat beszervezni. Alabamában 2009-ben vádat emeltek ellene egy terrorszervezet támogatása miatt, és az amerikai pénzügyminisztérium 2011-ben feketelistára helyezte. Hammami tavaly konfliktusba keveredett az as-Sabab vezetőivel, akiket korrupcióval és azzal vádolt, hogy elhanyagolják a globális dzsihád ügyét. Az FBI szerint ellehetetlenült a helyzete a milícián belül, de az Egyesült Államok továbbra is kézre kívánja keríteni.

A Wisconsinban született Mostafa életkorát 27 és 32 éve közöttire becsülik. A férfi, miután Kaliforniában járt főiskolára, 2005-ben telepedett le Szomáliában, ahol az as-Sabab külföldi fegyvereseinek egyik parancsnoka, valamint a milícia médiaszakértője és toborzója lett. Kaliforniában a szervezet anyagi támogatásával vádolták meg hivatalosan. Az as-Sabab 2008-ban került fel az amerikai külügyminisztériumnak a világ terrorszervezeteiről összeállított hivatalos listájára, miután annak öngyilkos merénylői 2010-ben egy több mint 70 halálos áldozatot követelő támadást hajtottak végre az ugandai fővárosban, Kampalában. A milícia tavaly februárban jelentette be, hogy szövetségre lépett az al-Kaidával.

Bin Laden 25 milliót ért

Hammami és Mostafa esetében az amerikai külügyi tárca a nyomravezetői díjat 1984-ben útjára indított Jutalom az Igazságszolgáltatásért elnevezésű programja keretében ajánlotta fel. Ebből eddig 125 millió dollárt meghaladó összeget fizettek ki, több mint 80 személlyel kapcsolatos értesülésekért. A legnagyobb jutalmat, 25 millió dollárt annak ígérték, aki  információkkal szolgál Oszama bin Laden elfogásához. Bin Ladent végül 2011 májusában amerikai kommandósok lőtték agyon.

A programnak fontos szerepe volt a néhai iraki diktátor, Szaddám Huszein két fia, Udaj és Kuszaj kézre kerítésében, valamint a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ellen 1993-ban elkövetett első merénylet miatt elítélt Ramzi Juszef elfogásában.  Az Egyesült Államok kormánya ritkán ajánl fel pénzt amerikai állampolgárok külföldön történő kézre kerítéséért. Az eddigi legjelentősebb díjat, 1 millió dollárt Adam Gadahnra, az al-Kaida törzsszervezetének egyik operatív vezetőjére és szóvivőjére tűzték ki.

Rovatok