Index Vakbarát Hírportál

Áder és Gyurcsány is diákokkal találkozott

2013. március 23., szombat 12:53

A köztársasági elnök a krakkói Jagelló Egyetemen, a volt miniszterelnök az Edinburgh-i Egyetemen beszélgetett a hallgatókkal.

A kétnapos lengyelországi látogatáson tartózkodó Áder János felidézte, hogy 1987-ben, amikor a jelen lévő diákok többsége még nem is élt, feleségével és két barátjával járt Lengyelországban. Egyikük, Orbán Viktor ma miniszterelnök, másikuk, Kövér László pedig az Országgyűlés elnöke. Az államfő elmondta: fiatalként belekóstolhattak a „Jaruzelski-rendszer vendégszeretetébe”, mivel gdanski szállásadóikat megérkezésük előtt letartóztatták.

A diákokhoz fordulva azt mondta: a huszonöt évvel ezelőtti helyzettel szemben ők ma már szabadon utazhatnak. Azt tanácsolta nekik, hogy érdemes külföldre menniük tanulni, világot látni, hosszabb-rövidebb ideig dolgozni is, de sosem szabad elfelejteniük, hogy hol a szülőhazájuk.

Gyurcsány Ferenc pénteken az Edinburgh-i Egyetemen tartott előadást, közölte a Demokratikus Koalíció (DK). Mint írták, sok magyar diák is volt, többen Glasgowból és Dundee-ból jöttek át meghallgatni a DK elnökét. Hozzászólásaikban aggódtak hazájukért, és szinte kivétel nélkül azt mondták: hazajönnének, de nem hisznek abban, hogy lesz itt munkájuk. Naponta követik az otthoni helyzetet, érzik a rossz hangulatot.

A programot este a magyar fiatalokkal egy közös, éjszakába nyúló vacsora tette teljessé, közölte a DK.

Rovatok