Index Vakbarát Hírportál

Az ARD visszaszólt Orbánnak

2013. március 23., szombat 15:15 | aznap frissítve

Orbán Viktor sajnálta a német gyerekeket, akiket szerinte politikai agymosásnak vetnek alá, az ARD szerint viszont a kormány megpróbálja befolyásolni a külföldi újságírók munkáját.

Az ARD német közszolgálati műsorszolgáltató társaság tagesschau.de című hírportálján reagált Orbán Viktor német gyerekeket sajnáló kijelentéseire.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában azt mondta, hogy sajnálja a német gyermekeket, Magyarországon ugyanis elképzelhetetlen lenne, hogy "hazugságokat és valótlan tényeket gyermekműsorrá alakítsanak. Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá".

Az Orbán agymosással vádolja a Kika-híradót című beszámolóban a szerző, Stephan Ozsváth szerint Magyarországon már 550 politikailag kellemetlen szerkesztőt bocsátottak el a közszolgálati médiától, és bizonyíthatóan hamisítottak televíziós beszámolókat. Az Orbán-kormány azonban nemcsak a saját újságíróit szeretné ellenőrizni, hanem a külföldi arculat is fontos számára. Stephan Ozsváth hozzátette: a kormány megpróbálja befolyásolni a külföldi - köztük a német és osztrák - újságírók munkáját, a nagykövetek a kényelmetlen hírek megjelenése esetén állítólag beavatkoznak, a német média vezetőire pedig nyomást gyakorolnak a németországi magyar lobbi csoportok.

Mint ismert, az ARD és a ZDF Kika nevű gyerekcsatornájának híradója "Piros lap Magyarországnak" című összeállításában azt magyarázta el a német gyerekeknek, hogy Magyarország túl sokszor szegte meg az EU szabályait, ezért az EU akár az uniós támogatások megvonásával is büntetheti. A rajzfilmben szó volt a sajtószabadságról és a Klubrádió ügyéről is.

Kumin Ferenc, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön  "gusztustalan médiaterméknek" nevezte a közszolgálati rajzfilmet. Szerinte a tartalma "teljes mértékben hazug", és Magyarország elleni hangulatkeltésre is alkalmas. Azt is mondta, hogy a kormány a lehető leghatározottabban, akár jogi eszközökkel is felléphet az ügyben, a Külügyminisztérium pedig közleményben tiltakozott. A tagesschau-n megjelent cikk szerint a külügy panaszt tett a nagykövetségen a rajzfilm miatt.

Rovatok