Index Vakbarát Hírportál

Elfoglalták Közép-Afrika fővárosát

2013. március 23., szombat 21:45

A Séléka szövetség lázadói elfoglalták vasárnap a közép-afrikai fővárost – ismerte el a  kormány szóvivője Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában. Francois Bozizé elnök elmenekült, közölte tanácsadója.

„Bevettük az elnöki palotát, Bozizé nem volt ott.  Most a (közszolgálati) rádióba megyünk, hogy a Séléka elnöke (Michel Djotodia) beszédet mondjon” – közölte Djouma Narkoyo ezredes, a lázadószervezet egyik katonai vezetője. Bozizé államfőt azóta nem látták, hogy pénteken hazatért a Dél-afrikai Köztársaságból. Név nélkül nyilatkozó tanácsadója most azt közölte, hogy az elnök vasárnap reggel az Oubangi folyón keresztül a Kongói Demokratikus Köztársaságba menekült.

Szombaton a lázadók behatoltak a Közép-afrikai Köztársaság fővárosába, akik előző nap már elfoglalták a Bangui előtt álló utolsó erősséget. A Séléka nevű szövetség harcosai és a kormányerők összecsapásait többek között az döntötte el, hogy a lázadók lelőtték azt a katonai helikoptert, ami napok óta akadályozta az előrenyomulásukat.

A szövetség szombaton megint lemondásra szólította fel Francois Bozizé elnököt. A Séléka tavaly decemberben indított fegyveres akciót az elnök ellen, mert szerintük az államfő nem tartja be a korábban kötött békemegállapodást, például azokat a rendelkezéseket, hogy a kormányzat fizet a fegyverüket letevő lázadóknak, és segíti őket a társadalmi beilleszkedésben.

A francia kormány szombaton katonákat küldött Banguiba a nemzetközi repülőtér védelmére – közölték diplomáciai források Párizsban. „Máris egy század biztosítja a repteret. A városban élő francia állampolgárokat kérték, hogy maradjanak otthon. Egyelőre nincs mitől tartani, nincsenek közvetlenül fenyegetve” – mondták. Párizs a fejlemények miatt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását.

Rovatok