Index Vakbarát Hírportál

Hóhelyzet sújtja Nagy-Britanniát

2013. március 23., szombat 14:01 | aznap frissítve

Hóviharok és áradások okoztak komoly fennakadásokat Nagy-Britanniában és Észak-Írországban. A hadsereg szabadított ki több tucat autóst a hó fogságából az északnyugat-angliai Cumbria megyében szombaton, miután az óránként 80-100 km/órás széllökések 4-5 méteres hótorlaszokat emeltek az utakon. Sokan az egész éjszakát az autóban töltötték.

Észak-Írország fővárosában, Belfastban kétszázezren, Skóciában tizennégyezren maradtak áram nélkül. Skócia egyes magaslati pontjain, az előző napok hidegrekordjai után szombat hajnalban is mínusz 10 fok alatt volt a hőmérséklet. Londonban is sűrűn esett a hó, de eddig a légi közlekedésben nem okozott zavarokat.

Az ítéletidő emberéletet is követelt, a délnyugat-angliai Cornwallban egy lakóház alól mosta ki a talajt a sok csapadék. Az egyik lakó holttestét szombaton találták meg a romok között. A szakemberek nem zárják ki, hogy több tíz évre visszamenőleg ez lesz a leghidegebb március, ennek következtében elképzelhető, hogy a gázellátás korlátozására lesz szükség. A Daily Mail szerint a brit gáztárolókban másfél napi vésztartalék maradt, és ha nem csökken a felhasználás mértéke, a vállalatok, erőművek után a lakossági ellátást is korlátozhatják.

Rovatok