Index Vakbarát Hírportál

Bloomberg saját pénzből kampányol a fegyverek ellen

2013. március 24., vasárnap 20:41

Saját vagyonából 12 millió dolláros reklámkampányt indít Michael Bloomberg, New York milliárdos polgármestere a fegyvertartás szigorításáért - jelentette vasárnap az amerikai sajtó. A hétfőn induló kampányban a Demokrata Párt politikusa arról szeretné meggyőzni a kongresszusi képviselőket, hogy szavazzák majd meg április elején azt a törvényt, amely kiterjesztené a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését.

A Bloomberg által vezetett, "Polgármesterek az illegális fegyverek ellen" nevű csoport - amely több mint 800 városvezetőt tömörít - március 28-ra országszerte több mint száz, az ellenőrzés szigorítását népszerűsítő rendezvényt szervez. A kampányt 13 olyan államban folytatják le - többek között Ohióban, Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és Arizonában -, amelynek kongresszusi képviselői a csoport szerint megosztottak a szigorítás kérdésében.

Az Egyesült Államokban minden tíz fegyvereladásból négy esetben nem vizsgálják a vásárló előéletét, például, hogy volt-e büntetve, vagy hogy nem áll-e pszichiátriai kezelés alatt. A Polgármesterek az illegális fegyverek ellen szerint 2011-ben 6,6 millió fegyvert adtak el az Egyesült Államokban anélkül, hogy ismerték volna a vásárló előéletét.

Az amerikaiak több mint 90 százaléka - ezen belül a fegyvertartók 85 százaléka - támogatja a fokozottabb ellenőrzést, de nem biztos, hogy a törvényjavaslat át tud menni a kongresszus alsóházában, mert ott a Republikánus Pártnak van többsége. A republikánus kongresszusi képviselők többsége ellenzi a fegyvertartás bármilyen szigorítását.

A kérdés azután került újra napirendre, hogy decemberben a Connecticut állambeli Newtownban egy ámokfutó lemészárolt 26 embert, köztük 20 kisgyereket. Felmerült, hogy be kellene tiltani az olyan típusú félautomata lőfegyvereket, amilyet a newtowni vérengzés tettese használt, de ebben a kérdésben nagyon megosztott az amerikai társadalom. Néhány állam - például New York - a saját területén betiltotta ezeket a fegyvereket, de az országos tiltást Harry Reid, a szenátusi demokrata párti többség vezetője nemrégiben kizárta, elismerve, hogy nincs meg ehhez a megfelelő támogatottság.

Rovatok