Index Vakbarát Hírportál

Nincs jele idegenkezűségnek a Berezovszkij-ügyben

2013. március 24., vasárnap 20:31

A brit rendőrség vasárnap esti bejelentése szerint nincs jele annak, hogy Borisz Berezovszkijt megölték volna, de egyelőre az sem ismert, hogy az angliai otthonában előző nap holtan talált orosz oligarcha halálát mi okozta.

A vizsgálatot végző rendőri egység vezetője londoni sajtótájékoztatóján közölte: a nyomozás jelenlegi szakaszában nincsenek bizonyítékok arra, hogy bárkit felelősség terhelne Berezovszkij haláláért. Kevin Brown, a Temze-völgyi rendőrség detektív-főfelügyelője hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a halottkémi vizsgálat elvégzése előtt nem lenne helyénvaló a találgatás a haláleset okáról. A halottkémi vizsgálatot a brit belügyminisztérium szakértői végzik majd el.

Brown elmondása szerint Berezovszkij holttestét egyik munkatársa találta meg a néhai nagybefektető ascoti otthonában, a fürdőszoba padlóján. A fürdőszoba belülről volt bezárva.

A vizsgálatot végző nyomozócsoport jelenleg a közeli ismerősök és hozzátartozók meghallgatásával Berezovszkij életének utolsó napjairól próbál pontos képet alkotni, és arról, hogy az orosz pénzember milyen mentális állapotban volt halála előtt.

A vasárnapi brit sajtónak nyilatkozó források szerint Berezovszkij az utóbbi időszakban súlyos depresszióval és anyagi gondokkal küszködött. Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.

Litvinyenkót - aki Berezovszkijjal csaknem egy időben, 2000-ben emigrált Londonba - 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték a londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.

Berezovszkij házát, amely Ascotban, II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájától nem messze van egy nagy kiterjedésű birtok közepén, vasárnap vegyi, biológiai és nukleáris szennyezőanyagok kezelésében jártas rendőrségi szakértők kutatták át, a kutatás befejezéséig a holttestet sem szállították el. A rendőrség a kutatás után bejelentette, hogy a szakértők az épületben semmilyen veszélyes anyagot nem találtak.

Rovatok