Index Vakbarát Hírportál

Az USA felújítaná az izraeli-palesztin béketárgyalásokat

2013. március 25., hétfő 07:32

Az Egyesült Államok két hónapon belül cselekvési tervet készít az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítására – mondta vasárnap egy magas rangú palesztin vezető. Az amerikai kormány jelezte a palesztinoknak, hogy a következő két hónapban cselekvési tervet mutat be a két félnek a folyamat kezdeti politikai szakaszaira vonatkozóan – mondta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő.

John Kerry amerikai külügyminiszter, aki a múlt héten elkísérte Barack Obama elnököt izraeli, ciszjordániai és jordániai útjára, szombaton Ammánban maradt, hogy ott találkozzon Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, majd Jeruzsálembe látogasson, és ott Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel tárgyaljon.

„Kerry valódi beavatkozást kezdett az amerikai kormány nevében. Egyelőre azonban nem akart új ötleteket rákényszeríteni a két felre, és konkrét tervvel sem állt még elő" – tette hozzá a palesztin vezető. „Úgy értékeljük, hogy Obama és Kerry látogatása normalizálta az amerikai-palesztin viszonyt” – mondta a nyilatkozó, utalva arra, hogy az Egyesült Államok tavaly novemberben elégedetlenségét fejezte ki, miután Mahmúd Abbásznak sikerült megszavaztatni az ENSZ Közgyűlésében a palesztin státus magasabb szintre emelését.

Vasárnapi, váratlan bagdadi látogatásán John Kerry nem tett említést a szóban forgó cselekvési tervről, mindazonáltal rendkívül sikeresnek ítélte Obama elnök közel-keleti körútját, amely úgymond „előkészítette a terepet” ahhoz, hogy a felek – ha akarják – felvehessék a tárgyalások fonalát.

Januári hírek szerint az Európai Unió is új, részletes béketervet dolgoz ki az izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdésére. A terv célja a palesztin állam megteremtése az 1967-es határvonalak alapján, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal. Az eredeti elképzelések szerint még márciusban ismertetendő terv tartalmazza a telepesek építkezéseinek befagyasztását is.

Rovatok