Index Vakbarát Hírportál

Enyhítést kérnek a balesetet okozó horvát politikus ügyében

2013. március 25., hétfő 17:11

A büntetés enyhítését kérik a Magyarországon elítélt Radimir Cacic védői a zágrábi legfelsőbb bíróságtól. Cedo Prodanovic, a volt miniszterelnök-helyettes egyik védőügyvédje a Hina horvát hírügynökségnek megerősítette, hogy a védelem  csak "valamivel kisebb büntetést" kérelmez, mert a büntetés mértékének drasztikus csökkentésével vagy annak feltételesre való módosításával a magyar fél nem értene egyet, még akkor sem, ha ezt a horvát bíróság jóváhagyná.

A politikust Kaposváron egy év tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélték novemberben egy halálos közúti baleset okozása miatt. Radimir Cacic a kaposvári jogerős ítélet kihirdetése után lemondott miniszterelnök-helyettesi, valamint gazdasági miniszteri posztjáról, szombaton pedig távozott a Horvát Néppárt (HNS) elnöki tisztségéből is.

Miután az elítélt azt kérte, hogy hazájában tölthesse le büntetését, a zágrábi megyei bíróság januárban megvizsgálta, hogy a büntetés mértéke megfelel-e horvátországi törvényeknek és igazságügyi gyakorlatnak. A háromtagú bírói tanács nem jogerősen megerősítette a magyar bíróság ítéletét és mellékbüntetésként három évre eltiltotta a járművezetéstől a volt politikust.
Cacic legkorábban a büntetés felének letöltése után kerülhet szabadlábra.

Magyarország csak előzetes, nem végleges hozzájárulását adta ahhoz, hogy az elítélt Horvátországban töltse le a büntetést, a magyar igazságszolgáltatás vissza is vonhatja a hozzájárulást, ha nem lenne elégedett a horvát bíróság döntésével. Ez esetben a volt miniszterelnök-helyettesnek mégis Magyarországon kellene letöltenie büntetését.

A zágrábi megyei bíróság nem jogerős döntése elleni fellebbezésről a horvát legfelsőbb bíróság április 24-ei nyilvános ülésén dönt.

Rovatok