Index Vakbarát Hírportál

Világszerte pusztít az elhúzódó tél

2013. március 25., hétfő 12:46

Nem csak a Kárpát-medencére csapott le a fagy és a havazás, a csillagászati tavasz beköszönte után világszerte küzdenek a szokatlan téli időjárással.

Erős faggyal és helyenként csaknem 40 centiméteres hóval ismét támad a tél az Egyesült Államok északkeleti részén és a Közép-Nyugat északi államaiban. A Közép-nyugattól a keleti partvidékig egy tucatnyi államban havazik az USA területére betört, sarkvidéki eredetű hidegfront miatt. Colorado és Kansas államokban 38 centiméter hó esett, St. Louisban a hóréteg vastagsága meghaladja a 30 centimétert és a területen további havazás várható. Illinois, Oklahoma és Arkansas államokban szintén figyelmeztetés van érvényben, mivel a következő napokban itt is tovább fog vastagodni a hótakaró.

Moszkvában és környékén is riasztást adott ki a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A következő napokban fél méter friss hóra számítanak, a helyenként óránként 70 kilométeres széllel járó havazás keddig is eltarthat. Az orosz fővárosban a látótávolság helyenként kevesebb, mint 100 méter.

Nagy-Britannia már túl van a nehezén

Skóciában több ezer háztartás maradt napok óta áram nélkül, van ahol 3 méter hó esett – írja a Daily Mail, de a szigetország szinte teljes területét sújtotta a múlt pénteken kezdődött havazás és vihar. Skóciában, Észak-Írországban, Walesben és Angliában összesen százezreknél szűnt meg az áramellátás. A viharos szél és hóvihar elektromos vezetékeket rongált meg az észak-írországi County Down városban is, számos helyen csütörtök óta nincs áram.

Észak-Írországban 30-40 centiméter hó esett, és helyenként ötméteres hótorlaszok keletkeztek, de helikopterek segítségével hétfőre a legtöbb területen sikerült megoldani az ellátást. Az országrészben szombaton még 140 ezer háztartásban és üzletben nem volt áram, de ez a szám hétfőre ezer alá csökkent.

Skóciában a péntek esti 20 ezerről hétfőig 5 ezerre apadt az áramot nélkülözni kényszerülő háztartások száma. A legsúlyosabb helyzet Arran szigetén alakult ki, ahol a tartalék generátorok bevetésével sikerült orvosolni a problémát.

A helyi meteorológiai szolgálat jelentése szerint a zord időjárás csúcspontján már túlvan a térség. Az idős emberek segítésére kiemelt gondot fordítottak, és a vihar miatti halálesetről sehol nem számoltak be.

Rovatok