Index Vakbarát Hírportál

A melegházasságra figyel Amerika

2013. március 26., kedd 17:10

A kaliforniai Sandy Stier és Kristin Perry 13 éve élnek boldog párkapcsolatban. Négy fiuk van, a legfiatalabbak, a 18 éves ikrek idén érettségiznek. Ha úgy dönt az amerikai Legfelsőbb Bíróság, akkor az eddig kilenc mellett további nyolc amerikai államban lesz legális a melegházasság, így a két kaliforniai nő is összeházasodhat. Nem volt még példa arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság elé kerülő emberi jogi ügy ilyen komoly politikai támogatást kapjon. Barack Obama felszólalt az ügy érdekében, sőt, az utóbbi hetekben a korábban mereven ellenző republikánus párt tagjai is a melegházasság mellett kezdtek érvelni.

Kristin Perry 2003-ban kérte feleségül Sandy Stiert. A pár jelképes ünnepséget tervezett, mert ekkor nem volt legális lehetőségük a házasodásra egy 2000 óta érvényben lévő, a melegházasságot tiltó kaliforniai törvény miatt. Viszont a lánykérés után nem sokkal, 2004-ben San Fransisco polgármestere, Gavin Newsom váratlanul úgy döntött, hogy a városvezetés a törvény ellenére kiadja az azonos nemű pároknak is a házasság érvényességét igazoló papírokat. Ekkor Sandy és Kristin gyorsan összeházasodtak, de csak rövid ideig örülhettek, mert hat hónappal később a kaliforniai legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a városvezetés által kiadott papírjukat – írja a Huffington Post.

Négy évvel később ugyanez a bíróság a korábbival ellentétes döntést hozott: érvénytelenítette az azonos neműek házasságát tiltó törvényt. Emiatt, és főként katolikus szervezetek javaslatára tartottak népszavazást Kaliforniában: 2008-ban – ugyanazon a napon, amikor Barack Obamát megválasztották – a választók több mint fele úgy döntött, hogy csak a férfi és nő kötött házasság tekinthető elismertnek (az azonos neműek élettársi kapcsolatát viszont elismerik az államban).

Obama pozitív döntésre kérte a Legfelsőbb Bíróságot

Sandy Stiernek és Kristin Perrynek ekkor lett elege, és vállalták, hogy egy másik párral (Paul Katamival és Jeff Zarrilloval) a melegházasságért vívott jogi küzdelem képviselői lesznek. Beadványuk alapján az amerikai Legfelsőbb Bíróság kedden vizsgálja a 2008-ban a népszavazáson is megerősített kaliforniai rendelkezés alkotmánnyal való összeegyeztethetőségét. A beadványt sokan támogatják, még Barack Obama is levelet írt a Legfelsőbb Bíróságnak, hogy semmisítse meg a melegházasságot tiltó kaliforniai rendelkezést. A meghallgatások után a testület várhatóan júniusban dönt a kérdésről.

Ha helyt adnak a beadványnak – márpedig az előrejelzések szerint várható –, akkor a megegyező állami szabályozások miatt hét másik államban is legálissá válhat a melegházasság. Jelenleg 30 államban, így Kaliforniában is tiltják az azonos neműek házasságát, és 9 államban, valamint Washington D.C-ben ismerik el a melegek és leszbikusok házasságát.

Szerdán szintén melegházasság-ügyben tart meghallgatást az amerikai LB, akkor a házasság védelméről szóló szövetségi törvényt vizsgálják meg, ugyanis a legálisan együtt élő azonos neműeket – csakúgy, mint Magyarországon, a bejegyzett élettársi kapcsolat esetében – kevesebb jog illeti meg. A szerdán tárgyalt beadványt egy legális melegházasságban kötött nő, Edith Windsor jegyzi, akinek 2009-ben meghalt a felesége, és házastársa ingatlanvagyona után 363 ezer dollár örökösödési adót vetettek ki. Ha férje lett volna a nőnek, akkor ezt az adót nem kellett volna megfizetnie.

A republikánusok is felsorakoztak

Az elmúlt hetekben különösen sokat szerepelt az amerikai médiában a melegházasság: nemcsak a demokrata Hillary Clinton leköszönt külügyminiszter – akinek bejelentését sokan 2016-os elnökjelölti indulásának lebegtetéseként értelmezték – állt ki nyilvános videóüzenetben a kérdésben, de a közvélemény változásával párhuzamosan a republikánusok közül is többen felsorakoztak. A Time-nak nyilatkozó források azt sem zárták ki, hogy a következő republikánus elnökjelöltnek is támogatnia kell majd az azonos neműek házasságát. „Nem az a kérdés, hogy eljön-e ez az idő, hanem hogy mikor – 2016-ban vagy 2020-ban” – mondta egy republikánus forrás a Time-nak.

Az elmúlt hetekben Mitt Romney volt republikánus elnökjelölt hat egykori tanácsadója, valamint hét jelenlegi vagy egykori kongresszusi képviselő és szenátor is támogatta a melegházasságot. A legfontosabb ezek közül Rob Portman ohiói szenátor beszéde volt, aki előző héten bejelentette, hogy fia meleg, és támogatásáról biztosította az azonos neműek házasságát. Reince Priebus, a pártvezetésnek megfelelő Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke a bejelentés után hangsúlyozta, hogy Portman döntése ellenére senki sem gondolja róla, hogy nem megfelelő, vagy nem eléggé konzervatív republikánus.

Már 2012-es CPAC konzervatív politikai gyűlésen is volt egy olyan panelbeszélgetés, amin a résztvevők mérsékeltebb álláspontot sürgettek. A republikánus pártvezetés a 2012-es választásokon elért eredményeket vizsgálva – az olyan hangzatos kijelentések mellett, hogy „olyan jelöltek kellenek, akik nem követnek el tragikus hibákat” – arra a következtetésre jutott, hogy a melegházasság az egyik olyan fontos kérdés, amiben változnia kellene az álláspontoknak, hogy nyitni tudjanak a fiatalok felé.

A felmérések eltolódást mutatnak

A legújabb közvélemény-kutatások is egyértelmű változást jeleznek a kérdésben. Az ABC News/Washington Post legutóbbi felmérése szerint a 18-49 év közötti republikánusok, vagy a republikánusok felé húzó függetlenek 52 százalékban támogatják a melegek házasságát, míg a 18-29 évesek között egyenesen 81 százalék állt ki az azonos neműek házassága mellett. A Pew Research Center felmérésében 2007-2008-ban a 18-29 éves republikánusok 70 százaléka ellenezte a melegek házasságát, és csak minden negyedik támogatta azt. Ehhez képest az előző héten publikált polljukban már 40 százalékra nőtt a támogatók aránya.

A melegek házasságát ellenző republikánus csoportok szerint ugyanakkor nem sokat kell adni a felmérésekre, az RNC 97 oldalas jelentését pedig a pártvezetéshez közel állók készítették. A Házasság Országos Szervezete kedden a legfelsőbb bírósági meghallgatásokkal egy időben tüntetést is szervezett. Thomas Peters, egyik szóvivőjük azt nyilatkozta a Politicónak, hogy a felmérések nem mérvadók, mivel ha a fiataloknak már saját családjuk lesz, akkor nagyobb eséllyel gondolkoznak majd „tradicionális felfogásban a házasságról”. „Mióta hozunk politikai döntéseket az alapján, hogy mit gondolnak 18 évesek?” – tette hozzá.

A kampányban nem ez volt a központi téma

A republikánusokon belül a melegházasság támogatói országos szinten nem nagyon hallatták hangjukat a 2012-es választás alatt, ezt Romney stratégái például azzal is indokolták, hogy a gazdaságot próbálták középpontba állítani. Barack Obama azonban nem hagyta teljesen háttérbe szorulni a kérdést, éppen a 2012-es kampány alatt jelentette be, hogy támogatja a melegházasságot.

Ugyanakkor a Time-nak nyilatkozó egyik republikánus forrás szerint nincs szükség arra, hogy republikánus választott tisztviselők például Portmanhez hasonlóan nyilvánosan kiálljanak az azonos neműek házassága mellett. Szerinte csak szépen lassan megváltoznak a prioritások, a házasság kevésbé lesz kampánytéma, több tolerancia várható a kérdésben.

Rovatok