Index Vakbarát Hírportál

Behívatták Berlinben az orosz követet

2013. március 26., kedd 19:02

Behívatták kedden a német külügyminisztériumba Oroszország berlini nagykövetségének ügyvivőjét a Moszkvában és Szentpéterváron működő német alapítványoknál tartott házkutatások miatt.

Guido Westerwelle német külügyminiszter aggodalmának adott hangot az Oroszországban tevékenykedő nem kormányzati szervezetek (NGO) elleni összehangolt hatósági fellépés miatt. Külügyi források szerint a diplomatával közölték, elfogadhatatlannak tartják az orosz eljárást, amelynek célja a civil társadalom tevékenységének korlátozása. Azt is világossá tették, hogy a német alapítványok munkájának akadályozása tartósan megterhelheti a kétoldalú kapcsolatokat – adta hírül a Der Spiegel német hírmagazin internetes oldalán.

Cathrine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is “nagyon aggasztónak” nevezte az NGO-k elleni orosz razziákat. Úgy látszik, az orosz hatóságoknak az a céljuk a házkutatásokkal, hogy tovább gyengítsék a civil társadalmat. Mindez a szabadságjogokat korlátozó, közelmúltban elfogadott törvénymódosításokkal együtt, rendkívül nyugtalanító fejlemény – közölte Ashton.

Az orosz ügyészség kedden reggel razziát tartott a Konrad Adenauer Alapítvány szentpétervári irodájában is, és bírósági végzés nélkül lefoglalta a szervezet több számítógépét. Hans-Gert Pöttering, az alapítvány elnöke elfogadhatatlannak nevezte az orosz hatóságok eljárását.
Hétfőn az Amnesty International moszkvai irodáját vizsgálták át az ügyészség és az adóhatóság emberei. Az utóbbi napokban mintegy 40 NGO irodáira terjedtek ki az ellenőrzések, köztük a Friedrich Ebert Alapítvány, a Memorial és az orosz Helsinki Bizottság irodáira is.

A házkutatások azzal a vitatott orosz törvénnyel állhatnak összefüggésben, amelynek értelmében a külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezeteknek “külföldi ügynökként” kell jegyzékbe vétetniük magukat. Ha ezt elmulasztják, súlyos pénzbüntetést róhatnak ki rájuk.

Westerwelle az utóbbi hetekben több alkalommal bírálta az orosz hatóságok eljárását. A Zöldek frakcióját vezető Claudia Roth felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza a “külföldi ügynökökre” vonatkozó törvényt. Úgy vélte, nagyfokú idegességet és gyengeséget jelez, hogy a Kreml úgy érzi, korlátoznia kell az egyre erősödő civil társadalmat.

Rovatok