Index Vakbarát Hírportál

Beszakadt alatta a járda, 16 métert zuhant

2013. március 27., szerda 15:00

A heves esőzések miatt pár pillanat alatt óriási víznyelő alakult ki a dél-kínai Sencsen városában, és elnyelt egy biztonsági őrt - számol be a Gawker. A 8 méter széles és 16 méter mély gödör miatt a környék lakóit kilakoltatták.

A lyukban (ami egy új ház építkezése mellett keletkezett) a 25 éves őr, Jang Jiabin életét vesztette, hiába érkeztek hamar a helyszínre a mentőcsoportok. A pokoli jelenetet rögzítették a környék térfigyelő kamerái. Az év elején történt már hasonló baleset Kínában, akkor egy háromszáz méteres lyuk keletkezett Kanton városában.

2010-ben pedig Guatemalában az Agatha nevű hurrikán miatt keletkezett egy rendkívül látványos víznyelő. A víznyelő (angolul sinkhole, spanyolul hundimiento) természetben előforduló karsztjelenség, akkor keletkezik, ha a talajfelszín alatti karsztkőzet meggyengül, a leszivárgó víz tágítja a kőzet repedéseit, és kimos egy barlangot. Ha egy ilyen, föld alatti barlangok mennyezete elvékonyodik, beomolhat, amikor már nem bírja a rá nehezedő terhelést - írjuk az erről beszámoló cikkünkben.

Rovatok