Index Vakbarát Hírportál

David Miliband visszavonul a politikától

2013. március 27., szerda 10:52

Feladja politikusi karrierjét és a Nemzetközi Mentőbizottság (IRC) nevű New York-i központú segélyszervezet vezetőjének áll David Miliband egykori brit külügyminiszter. Miliband sokáig nagy esélyes volt az ellenzékbe szorult brit Munkáspárt elnöki posztjára, amit aztán öldöklő családi belháborúban öccse, a volt oktatási miniszter Ed nyerte el.

A 2010-es párharc óta David Miliband jelenléte érezhető feszültséget okozott a pártban, ezt jelzi az is, hogy a Guardian értesülései szerint az elmúlt hónapokban privátban több párttársa is megkérte, hogy tisztázza jövőbeni terveit és pártbeli pozícióját – a testvérek eléggé különböző platformon álltak, David a Blair féle harmadik utas vonalat, Ed a szakszervezeti baloldalt képviseli.

David Miliband azonnali hatállyal mondott le minden politikai pozíciójáról hogy a segélyszervezet igazgatója legyen. Saját bevallása szerint ez volt „az állomállása”.

Öccse, Ed egyelőre csak annyit mondott, hogy a brit politika szegényebb lesz bátyja nélkül. Pártbeli szövetségesei, Peter Mandelson – a blairi harmadik utas politika főideológusa – és Jack Straw, aki a külügyi tárca élén az elődje volt viszont meleg szavakkal búcsúztatták. Mandelson a Guardiannak nyilatkozva megjegyezte, hogy azért még nem írná le David Milibandet, a politikust, aki szerinte bármikor visszatérhet a brit politikába.

A brit lapok közül a legepésebben a konzervatív Daily Mail reagált a hírre, szerintük David lemondása nagy pofon Ed Milibandnek.

Rovatok