Index Vakbarát Hírportál

Ki ölte meg bin Ladent?

2013. március 27., szerda 06:40

Tovább gyűrűzik a vita az amerikai médiában arról, hogy pontosan ki is ölhette meg 2011. május 2-án Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezérét a pakisztáni Abbotabádban. A vita pikantériája, hogy a rajtaütést végrehajtó elitalakulat, a haditengerészet különleges kommandója, a SEAL 6-os egységének elvileg titoktartásra felesküdött tagjai vitáznak.

Bin Laden megölésének első változatát a Mark Owen álnéven publikáló Matt Bissonette kommandós tárta a nyilvánosság elé No Easy Day (Nincs könnyű nap) című memoárkötetében. Ebben azt állította, hogy ő is tagja volt annak a háromfős alegységnek, amely az abbotabádi ház harmadik emeletén szobájában tört rá a terroristavezérre, és amelynek a vezetője homlokon lőtte.

Februárban az Esquire magazinban jelent meg egy cikk egy kommandósról, akit a szerző csak "a lövészként" emlegetett. A cikkben névtelenül megszólaló "lövész" azt állította, ő lőtt.

A CNN biztonsági elemzője, Peter Bergen kedden a 6-os egység egyik tagjára hivatkozva az állította, hogy az ügyben Bissonettnek lehet igaza, és a "lövész" valószínűleg nem mond igazat. Bergen szerint a háromfős alegység vezetője még nem szólalt meg és nem is fog megszólalni az ügyben.

Bergen szerint a "lövész" beszámolója már csak azért sem reális, mert az Esquire-nek azt állította, hogy bin Ladentől karnyújtásnyira volt legendás Kalasnyikovja, amikor háromszor homlokon lőtte. Egy forrása megerősítette ugyan, hogy bin Laden szobájában két fegyvert is találtak, ám azokat a szobába betörő kommandósok nem láthatták. A fegyverek csak bin Laden halála után, a szoba átvizsgálásakor kerültek elő egy magas polcról, a bejárati ajtókeret fölül.

A kommandósok emellet parancsba kapták, hogy csak akkor lőjenek bin Laden arcába, ha rákényszerülnek. Ezt azért kérték, hogy ne nehezítsék meg a holttest azonosítását a CIA-nak.

Bergen forrása úgy tudja, hogy a "lövészt" kirúgták a SEAL 6-os egységéből, mert Virginia Beach bárjaiban dicsekedett a terroristavezér likvidálásának a részleteivel.

Rovatok