Index Vakbarát Hírportál

Kínzási videókat törölt a CIA-s igazgatónő

2013. március 27., szerda 17:50

WP: kényszervallatásokról készült felvételeket semmisíttetett meg a CIA első fedett szolgálati igazgatónője

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) történetében először egy nő irányítja ügyvezetőként a szervezeten belül működő Nemzeti Fedett Szolgálatot, aki azonban 2001 szeptember 11. után részese volt a CIA titkos fogva tartási és kényszervallatási programjának, és 2005-ben elrendelte az arról készült videofelvételek megsemmisítését - írta szerdai számában a The Washington Post.

A lap szerint a CIA új igazgatójának kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy véglegesítse-e a nő kinevezését - akinek neve az általa betöltött pozíció titkossága miatt nem hozható nyilvánosságra -, ezért az amerikai hírszerzés történetében példátlan módon egy háromtagú testületet kért fel arra, hogy segítse a fedett szolgálat (National Clandestine Service) vezetőjének kiválasztásában. A csoport tagjai az ügynökség korábbi vezető beosztású munkatársai: John McLaughlin, Stephen Kappes és Mary Margaret Graham.

A CIA-n belül működő szolgálat feladata, hogy kémeket küldjön külföldre és hogy fedett műveleteket hajtson végre, beleértve a pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott támadásokat. A nő, még február 28-án, vagyis Brennan kinevezése előtt került ügyvezetőként a szolgálat élére, aminek helyettes vezetője volt, mielőtt a felettese, John Bennett visszavonult.

Noha a lap nem fedte fel az illető hölgy kilétét, meglehetős részletességgel ismertette pályafutását. Az ügyvezető több nyelven beszél, és több váltásban szolgált Moszkvában, valamint más fővárosokban. A CIA langley-i központjában több vezető beosztást is betöltött. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán, az ügynökség Terrorelhárítási Központjának kötelékében, legalább két éven át fontos szerepet játszott a terroristagyanús személyek titkos fogva tartási és kényszervallatási - a jogvédők szerint kínzási - programjában.

2004-ben, amikor a Terrorelhárítási Központ akkori igazgatóját, Jose Rodriguezt nevezték ki a fedett szolgálat élére, az új vezető kabinetfőnökként vette maga mellé a nőt. Rodrigueznek és a hölgynek az aláírása szerepel azon a parancson, amely arról rendelkezett, hogy semmisítsék mag a CIA-nak egy thaiföldi titkos börtönben a titkos vallatásokról készített több mint 90 videoszalagját.

A hölgy, mielőtt a rejtett szolgálathoz vezényelték volna, Londonban és New Yorkban is vezető pozíciót töltött be. A CIA-n belül az a vélemény alakult ki róla, hogy tapasztalata és képességei alapján alkalmas lenne arra, hogy véglegesítsék az általa ügyvezetőként betöltött pozícióban. Brennan kinevezés előtti szenátusi meghallgatásán azonban ismét előkerült a kényszervallatások szunnyadó problémája. A szövetségi felsőház hírszerzési bizottsága által elkészített 6 ezer oldalas, titkos jelentés azzal vádolta meg az ügynökséget, hogy erősen eltúlozta a kényszervallatási program eredményességét.

A The Washington Post úgy értesült, hogy a hírszerző ügynökségen belül működő fedett szolgálat vezetésére a jelenlegi ügyvezető mellett esélyes lehet még a CIA pakisztáni irodájának volt vezetője, valamint a CIA Terrorelhárítási Központjának jelenlegi igazgatója is. A két személy neve a feladatkört jelenleg ügyvezetőként ellátó hölgyéhez hasonlóan titok.

Rovatok