Index Vakbarát Hírportál

Petraeus: Tanulhatnak a bukásomból

2013. március 27., szerda 11:25

David Petraeus volt CIA-igazgató nyilvánosan bocsánatot kért azoktól, akiknek szexbotrányával fájdalmat okozott. Petraeus a Dél-Kafilornia Egyetemen szólalt fel először nyilvánosan, mióta kiszivárgott viszonya miatt novemberben lemondott a CIA vezetéséről, írja a BBC.

Petraeust a hatszáz vendég állva tapsolva fogadta. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy tetteivel „fájdalmat okozott a családjának és barátainak", és ezt soha nem fogja tudni teljesen enyhíteni. Ugyanakkor remélte, hogy bukásával azt is megtaníthatja másoknak, hogy az élet nem ér véget egy ilyen hibával, hanem tovább kell lépni.

Petraeus a háttérbe vonult, miután lemondott november 9-én, ügyvédje szerint ideje nagy részét a családjával töltötte. Petraeus már adott egy interjút egy tévés barátjának november közepén, a nő pedig tolmácsolta a szavait a nyilvánosság felé.

A volt CIA-igazgató azt állította neki, hogy soha nem adott át titkos információt szeretőjének, Paula Broadwellnek. Világossá tette, hogy a félrelépés miatt mondott le, nem pedig azért, mert információkat osztott volna meg a bengázi amerikai követség elleni támadás részleteiről.

Petraeus azt mondta, hogy érzelmi kapcsolatról volt szó, nem csak szexuális természetűről. 2006 óta ismerte Broadwellt, de csak azután kezdődött a viszony, hogy kinevezték a CIA igazgatójává. A férfi állítása szerint a botrány kirobbanása óta nem is beszélt Broadwellel. Az ügyben a botrány kirobbanása után középpontba került Jill Kelley-ről annyit mondott, hogy jóban voltak a családjaik.

Az amerikai sajtóban sokan feltételezték, de nem bizonyosodott be, hogy Petraeus-nak viszonya lett volna Kelley-vel is. Mindenesetre Broadwell féltékenységi rohamot kapott miatta, és névtelen emailekben fenyegette meg vélt riválisát. Kelley szólt egy FBI-ügynök ismerősének, így indult a végül a CIA-vezér székébe kerülő vizsgálat.

Rovatok