Index Vakbarát Hírportál

Ponta átveszi az igazságügyi tárcát

2013. március 27., szerda 21:43

Romániában Victor Ponta kormányfő veszi át ideiglenesen az igazságügyi minisztérium vezetését, miután a tárca élén álló Mona Pivniceru lemondott tisztségéről, közölték szerdán román hírforrások a miniszterelnök bejelentésére hivatkozva.

Pivniceru a szerdai kormányülésen nyújtotta be lemondását, miután a parlament őt nevezte ki júniustól az alkotmánybíróság egyik megüresedő helyére.

A román alkotmány szerint legfeljebb 45 napig állhat ideiglenes vezető valamely minisztérium élén. Ponta rövid mandátumának legfontosabb tétje, hogy sikerül-e olyanokat jelölnie a hónapok óta betöltetlen legfőbb ügyészi és korrupcióellenes főügyészi posztra, akiket Traian Basescu államfő is elfogad.

A két tisztségviselő átlátható módon történő kiválasztását az Európai Bizottság is sürgette legutóbbi, Romániáról szóló jelentésében. Brüsszel a korrupcióellenes harc folytatása és a jogállamiság megerősítése szempontjából tartja fontosnak a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének mielőbbi kinevezését. Több uniós tagállam a korrupció megfékezésétől tette függővé Románia csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

Romániában az igazságügyi miniszter jelöli a két ügyészségi vezetőt, akiket az államfő nevez ki. Traian Basescu januárban elutasította Mona Pivniceru jelöltjeit, akiknek a pályázatát a bírók és ügyészek - véleményezési jogkörrel rendelkező - szakmai testülete, a legfelsőbb bírói tanács sem támogatta.

Az ügyészségi vezetők kinevezése több mint fél éve tartó vita tárgya a szociálliberális kormánytöbbség és a jobboldalhoz közel álló államfő között, mert mindkét fél szeretné megakadályozni, hogy a vádhatóság a másik oldal politikai befolyása alá kerüljön.

Victor Ponta szerdán közölte, hogy ideiglenes igazságügyi miniszteri mandátuma idején új javaslatokat tesz a két posztra, de előtte jelöltjeiről a jövő hét elején mind az államfővel, mind a legfelsőbb bírói tanáccsal konzultálni akar.

Rovatok