Index Vakbarát Hírportál

20 ujgurt ítéltek börtönre Kínában

2013. március 28., csütörtök 07:16

Terrorcselekmények, illetve "az ország megosztására törekvő szervezkedés" vádjával ítéltek különböző időtartamú, köztük életfogytig tartó szabadságvesztésre 20 ujgurt Kína nyugati, felerészt muzulmán ujgurok lakta tartományában, Hszincsiangban.

Az elítéltek közül nyolcan a Kelet-tukesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) és az Üzbég Iszlám Mozgalom videóit "népszerűsítették", kiképzésben vettek részt és fegyvert vásárolt. Ők a vád szerint helyi rendőrök kivégzésére készültek.

Az ETIM-et az Egyesült Államok és az ENSZ is terrorszervezetként tartja nyilván.

A Hszinhua állami hírügynökség csak egy elítélt nevét közölte, ő Kerem Mohammad, akit tíz évre ítélt a Pajingolin mongol prefektúra bírósága, ugyancsak szeparatizmusra történő felbujtás és szélsőséges vallási nézetek terjesztése miatt. Kerem az interneten, online chat-szobákban agitált.

Hszincsiangban hivatalos adatok szerint a népességnek csaknem a fele ujgur, de vannak olyan városok, települések, amelyek lakosságát szinte teljes egészében ez az őslakos, muszlim vallású népcsoport alkotja. A térségben nem ritkák az erőszakos akciók, etnikai összetűzések. Idén március elején négy ember meghalt és nyolc megsebesült egy utcai késeléses támadásban.

Az utóbbi évek legsúlyosabb, közel 200 halálos áldozattal és csaknem 1700 sérülttel járó zavargása 2009 júliusában történt, amikor a terület székhelyén, Urumcsiban a han kínai lakosságra támadtak ujgurok. A városban rombolásukkal, gyújtogatással jelentős károkat okoztak. Az ügyben több halálos ítélet született.

Rovatok