Index Vakbarát Hírportál

Felfegyverkezett polgárok foglaltak el egy várost Mexikóban

2013. március 28., csütörtök 09:40

Több száz fegyveres szállta meg Tierra Colorado városát szerdán Guerrero mexikói szövetségi államban. Az önszerveződő önvédelmi csoport, a vigilantes magukat "helyhatósági rendőrségnek" nevező fegyveresei szerint a helyi rendőrségnek is köze lehetett egyik vezetőjük meggyilkolásához, ezért több rendőrt letartóztattak.

Az 1500 fegyveres leállította a forgalmat a Mexikóvárost Acapulcóval összekötő autópályán, amely áthalad a városon. A vigilantes blokádokat állított fel. Már egy turista is megsérült, amikor a blokádot őrző fegyveresek rálőttek az autójára.

A vigilantes 28 éves vezetőjét, Guadalupe Quinones Carbajalt hétfőn gyilkolták meg, valószínűleg a helyi drogkartell tagjai. Az önszerveződő fegyveresek bosszúból szállták meg a várost, mert szerintük a rendőrség képtelen megvédeni őket a bandáktól.

Placido Valerio, a polgári önvédelmi erők szóvivője közölte, hogy a csoport tagjai számos házat átkutattak, és néhányban közülük kábítószert foglaltak le. A biztonsági igazgatót és rendőröket átadták a szövetségi állami ügyészeknek, akik beleegyeztek, hogy kivizsgálják az őrizetbe vett személyek állítólagos kapcsolatait a szervezett bűnözéssel.

Az elmúlt hónapokban a hadsereg is fellépett a vigilantes ellen, akiknek a tevékenységét emberjogi csoportok is bírálták. Az álarcosok önbíráskodó akcióik során maguk is bűncselekményeket követnek el. Hatósági személyeket ejtenek foglyul, törvénytelen útellenőrző pontokat állítanak fel, fegyvereket és rendőrautókat tulajdonítanak el.

Rovatok