Index Vakbarát Hírportál

Három ország elgáncsolta a fegyverkereskedelmi egyezményt

2013. március 29., péntek 10:57

Három ország – Észak-Korea, Irán és Szíria – megakadályozta az ENSZ-ben a hagyományos fegyverek kereskedelmének korlátozásáról szóló nemzetközi megállapodás elfogadását, jelentette be a kérdéssel foglalkozó konferencia elnöke, Peter Woolcott. A három ország a plenáris ülésen egymás után kinyilvánította, hogy ellenzi az egyezményt, így nincs meg az elfogadásához szükséges konszenzus.

A tíznapos értekezletet ezzel elvben sikertelennek minősítő és lezáró bejelentés után azonban vita alakult ki az esetleges folytatásról, és arról, hogy mit is jelent a „konszenzus". Mexikó sok más ország támogatásával megpróbálta megváltoztatni a lefektetett szabályokat, de ez mások, így Oroszország ellenállásába ütközött, és végül az ausztrál Woolcott befejezettnek nyilvánította az ülést.

Előzőleg Kenya képviselője kijelentette, hogy a túlnyomó többség akarata világos, ezért levelet küldenek Ban Kimun ENSZ-főtitkárhoz azzal a javaslattal, hogy a lehető leghamarabb terjessze az egyezményt a Közgyűlés elé elfogadásra. Kenya az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Argentína, Ausztrália és mások nevében is beszélt. „Ez nem kudarc. Ma a sikert elodázták, de nem túl sok időre" – jelentette ki Jo Adamsin brit nagykövet.

Rovatok