Index Vakbarát Hírportál

Megtáncoltatták Orbánt a németek

2013. március 29., péntek 00:10 | aznap frissítve

Újabb német animációs kisfilm foglalkozik Magyarországgal. Az NDR ismerteti egy német gyerekműsor és a magyar kormány között kialakult vita lényegét.

A német gyerekeknek szóló műsor komoly témákat mutat be, egy hete Magyarország volt a téma, hogy megszegi az EU-s szabályokat, és problémák vannak a sajtószabadsággal. A magyar kormányfő a múlt pénteken, szokásos reggeli rádióinterjújában, a Kossuth rádióban reagált a műsorra, azt mondta, sajnálja a német gyermekeket, Magyarországon ugyanis elképzelhetetlen lenne, hogy "hazugságokat és valótlan tényeket gyermekműsorrá alakítsanak. Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá".

Az újabb kisfilmben mindezt Orbán Viktor animált figuraként mondja el, előbb az irodájában ugrándozva, majd kesztyűbábként, utoljára ajándékcsomagokkal és pezsgősüveggel látható szívecskés esőben. Orbán szavai megerősítik a magyar sajtószabadságról mondottakat, értékelik a végén.

A német ARD a héten egyszer már reagált Orbán Kossuth rádiós beszédére. Az Orbán agymosással vádolja a Kika-híradót című beszámolóban a szerző, Stephan Ozsváth szerint Magyarországon már 550 politikailag kellemetlen szerkesztőt bocsátottak el a közszolgálati médiától, és bizonyíthatóan hamisítottak televíziós beszámolókat. Az Orbán-kormány azonban nemcsak a saját újságíróit szeretné ellenőrizni, hanem a külföldi arculat is fontos számára.

Tallián Miklós találata.

Rovatok