Index Vakbarát Hírportál

Újra a munka hősei lehetnek az oroszok

2013. március 29., péntek 18:25

Rendeletben állította vissza a kommunizmus idején igen nagy becsben tartott, a Szovjetunió szétesésével megszünt, a Munka Hőse kitüntetést Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A kitüntetést Sztálin uralma alatt, 1927-ben alapították. 1939-ben a Szocialista Munka Hőse érdemrend nevet kapta. Ennek első kitüntetettje maga Sztálin volt.

A második világháború után a szovjet érdekszféra országaiban is elkezdték osztogatni a sztahonvistáknak a Munka Hőse kitüntetéseket. Magyarországon 1953-ban vezették be.

A Szovjetunióban a kitüntetést a terveket évek óta túlteljesítő dolgozók kaphatták meg az érdemrendeta szakszervezetek ajánlása és a munkásgyűlések döntése alapján. A díjazottak hiánycikkeket kaptak ajándékba az érdemrend mellé, például csizmát vagy ruhaszövetet.

A Munka Hőse kitüntetés újbóli bevezetését Igor Holmanszkih, az uráli szüvetségi körzetbe májusban kinevezett képviselő kezdeményezte. Az Uráli Vagongyár korábbi üzemvezetője arról vált híressé, hogy egy 2011 decemberi  televíziós műsorban felajánlotta Putyinnak, hogy munkástársaival Moszkvába utazik és megvédi hatalmát az ellene tüntetőktől.

Rovatok