Index Vakbarát Hírportál

Bemutatta a húsvéti szentmisét a pápa

2013. március 31., vasárnap 11:01

A  hívőkkel teljesen megtelt Szent Péter téren pontifikálta Ferenc pápa a húsvét vasárnapi szentmisét. A tömeg már órákkal az új pápa első húsvét vasárnapi miséje előtt elözönlötte a teret és a a Vatikán környékét is. A vatikáni szóvivő szerint közel 250 ezer emberről lehet szó. A Szent Péter-bazilika előtt felállított szabadtéri oltárt és az egész teret mediterrán virágok és növények díszítették.

Az egyházfő a szombati virrasztás után személyesen mutatta be az ünnepi misét is. Ferenc pápa és a bíborosok a bazilikából vonultak ki a térre. A pápa egyszerű fehér ruhát viselt és nem mondott homíliát. A mise után pedig egy nyitott autóban körbejárta a teret.

Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilika központi erkélyéről elmondott első húsvéti üzenetében a béke megteremtésére szólított fel. Elítélte a kábítószer-csempészettel összefüggő erőszakot, valamint a természeti kincsek páratlan mértékű kizsákmányolását a Földön.

Politikai rendezést sürgetett a szíriai válságban, megbékélést a Közel-Keleten, különösen az izraeliek és a palesztinok között. Hozzátette, hogy legyen béke Ázsiában is, így a Koreai-félszigeten, ahol felül kell emelkedni a megosztottságon. „Könyörögjünk, hogy küzdjék le az ellentéteket és érlelődjön meg a kiengesztelődés megújult szelleme" - mondta az új pápa.

Ferenc pápa húsvétvasárnapi Twitter-üzenete (@pontifex) a nem hívőkhöz szólt és a szombati vigílián elhangzottakat ismételte meg. „Fogadd be életedbe a feltámadott Jézust. Ha eddig távol voltál tőle, tegyél egy kis lépést felé: tárt karokkal vár téged”.

Rovatok