Index Vakbarát Hírportál

A március volt a szíriai háború legvéresebb hónapja

2013. április 1., hétfő 20:07

Több mint hatezer ember - egyharmaduk civil - vesztette életét márciusban a szíriai harcokban, ez volt a legvéresebb hónapja az országot immár két éve sújtó polgárháborúnak - jelentette be hétfőn Bejrútban az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet igazgatója.

A civil szervezet, amely szemben áll Bassár el-Aszad elnök rendszerével, a mindkét oldalon elkövetett emberi jogellenes cselekményeket vizsgálja.

Rami Abdel Rahmán igazgató hétfőn Bejrútban elmondta: az általa képviselt központ a szíriai konfliktusnak 62 554 halálos áldozatát tudta eddig dokumentálni, mivel azonban nincsenek pontos adatok, a halottak száma ennél sokkal magasabb lehet. Az OSDH becslései szerint valójában mintegy 120 ezer ember vesztette életét az elmúlt két esztendő véres eseményei miatt.

Március volt a legvéresebb hónap - tette hozzá az igazgató. Közölte, hogy ekkor több mint hatezer ember vesztette életét; egyharmaduk a polgári lakossághoz tartozott, köztük csaknem háromszáz volt a gyermek. Ezzel a fegyveres konfliktusban összesen meghalt gyermekek száma 4390-re emelkedett.

A Reuters emlékeztetett, hogy az ENSZ adatai szerint Szíriában a polgárháborúban eddig összesen 70 ezer ember lelte halálát. Az OSDH igazgatója szerint ugyanakkor az egymással harcoló felek mindegyike igyekszik kevesebb saját halottat közölni a nyilvánossággal, hogy így tartsa fenn a harci morált saját táborán belül.

Az OSDH szerint rengeteg ember sorsáról nem tudni semmit. Így ismeretlen azoknak a száma, akik a konfliktus kezdete óta esetleg meghaltak a rezsim börtöneibe vetett tízezrek közül. Mint ahogy az is talány, hogy a lázadók hány foglyul ejtett kormánykatonát végeztek ki. Az OSDH nem tud azonosítani 2250 olyan embert sem, akik Szíriában haltak meg, miután külföldről csatlakoztak a lázadó erőkhöz.

Rovatok