Index Vakbarát Hírportál

Nyomozás a Bora Borán rekedt nő ügyében

2013. április 2., kedd 16:33

Közokirattal visszaélés miatt nyomozást rendelt el a legfőbb ügyész a Bora Bora szigetén rekedt magyar asszony ügyében. Fazekas Géza ügyészségi szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a legfőbb ügyésznek lehetősége van arra, hogy külföldi állampolgár által, külföldön elkövetett cselekmény miatt indítson eljárást. Hozzátette: minden nemzetközi lehetőséget igénybe fognak venni a nyomozás eredményes lefolytatása érdekében.

Közokirattal való visszaélést az követ el, "aki egy vagy több olyan közokiratot, amely nem, vagy nem kizárólag a sajátja, mástól, annak beleegyezése nélkül, jogtalanul megszerez, megsemmisít, megrongál vagy mástól jogtalanul elvesz, vagy a jogosult elől jogtalanul eltitkol". A vétségért két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Nyíri család tavaly novemberben állt a nyilvánosság elé és számoltak be lányuk történetéről. Nyíri-Kovács Patrícia először 2011 júliusában kereste meg Félicité Mbala francia ügyvédet, hogy el akar válni férjétől. A pár ezután Francia Polinéziába utazott, hogy rendbe tegyék kapcsolatukat. Amikor azonban a nő haza akart utazni kisfiával, a férfi lelakatolta a holmijukat, és magához vette az útlevelüket.

Nyíri Iván, Nyíri-Kovács Patrícia apja akkor azt mondta: az apa közokirat-hamisítást követett el azzal, hogy felhasználva az útleveleket, bejelentette francia polinéziai lakhelyre az anyát és fiát, noha az anya ehhez nem járult hozzá, nem írt alá ilyen kérvényt. Mint mondta: erre azért volt szükség, hogy hat hónap elteltével az apa beadhassa ott a válókeresetet.

A nő családja, barátai demonstrációt szerveztek a budapesti francia nagykövetség elé, és petíciót írtak alá, hogy felhívják a hatóságok figyelmét az esetre. Az eset kapcsán Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője nyílt levélben a gyors és szakszerű intézkedést sürgette a magyar bíróságoktól a magyar nő és kisgyermeke ügyében.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium februárban jelentette be, hogy a francia szaktárcához fordul a csendes-óceáni Bora Bora szigetén rekedt asszony ügyében.

Rovatok