Index Vakbarát Hírportál

Tokiói nagykövet lehet Caroline Kennedy

2013. április 2., kedd 06:44

Az Egyesült Államok tokiói nagykövetévé nevezheti ki Barack Obama a néhai Kennedy elnök lányát, Caroline Kennedyt. A CNN hírtelevízió arról számolt be, hogy Caroline Kennedy átvilágítása folyamatban van. Ha kinevezik, ő lesz az első női nagykövet, aki az Egyesült Államokat képviseli Japánban. A szigetország pozitívan reagált a hírre, szerintük Caroline Kennedy kinevezése javítaná a két ország kapcsolatát.

A The Washington Post szerint Caroline Kennedy kinevezése "nagy izgalomba hozná a japánokat, akik szeretik, ha az amerikai nagykövetek szupersztárok". Korábban olyanok képviselték Washingtont, mint Mike Mansfield, a legendás szenátusi többségi vezető, Walter Mondale alelnök, Tom Foley, a képviselőház elnöke és egy másik szenátusi többségi vezető, Howard Baker, írta a The Diplomat című tokiói székhelyű külügyi magazin.
 

Az 55 éves Caroline Kennedynek nincs sok politikai tapasztalata, korábban könyveket írt és társadalmi szervezetekben elnökölt. Az első Obama-kampányban Kennedy volt a társelnöke az alelnökjelöltet kereső bizottságnak, és felszólalt a 2008-as, majd a 2012-es demokrata jelölőgyűlésen is. A néhai elnök lánya az első Obama-kabinet felállása után gondolt arra, hogy versenybe száll New York állam egyik szenátori székéért, amely azután üresedett meg, hogy Hillary Clintont kinevezték külügyminiszterré, de végül nem indult a választáson.
 

Tokiói nagykövetként nem lenne egyszerű feladata, az Egyesült Államok és Japán kapcsolata nem mentes a vitáktól, Tokió ugyanis területi vitákban áll Dél-Koreával és Kínával, a washingtoni vezetéssel pedig nem tud megegyezni a Japánban állomásozó amerikai katonák létszámáról - írta a The Diplomat, amely úgy tudja, Kennedy az ottawai nagyköveti székre is esélyes.

Japán pozitívan reagált a hírre. „A néhai Kennedy elnök ismert és kedvelt személy volt a japánok szemében. (A kinevezés) nagy hír lenne, és mélyítené a japán emberek barátságát az Egyesült Államokkal” − mondta Szuga Josihide kabinetfőtitkár keddi sajtótájékoztatóján. Szuga ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a japán kormány hivatalos tájékoztatást még nem kapott a kinevezésről.

Rovatok