Index Vakbarát Hírportál

Észak-koreai blokád Keszongban

2013. április 3., szerda 06:33

Észak-Korea blokád alá vonta a két Korea határán fekvő keszongi különleges gazdasági övezetet, közölte szerda hajnalban a dél-koreai újraegyesítési minisztérium. Erre azután került sor, hogy Phenjan bejelentette, hogy atomlétesítményeit újjáépítik és újraindítják.

A minisztérium képviselője elmondta, hogy dél-koreaiak nem léphettek be a keszongi ipari komplexumba, és az ott tartózkodó dél-koreaiak nem hagyhatták el azt. Tegnap éjjel több mint 860 dél-koreai volt az övezetben, és csaknem 180 várakozott a határon a belépésre. Később Phenjan azt közölte, hogy a komplexumban tartózkodó dél-koreaiak később elhagyhatják az övezetet, de a belépés nem engedélyezett. Arról, hogy mikor térhetnek vissza a területre nincs információjuk.


Keszong nagyobb térképen való megjelenítése

A keszongi gazdasági övezetet a 2000-es évek elején, közösen hozta létre a két Korea, és Észak-Korea területén fekszik. Az ipari komplexumban 123 dél-koreai cég működik, és 50 ezer észak-koreai alkalmazottat foglalkoztat. Értesülések szerint a Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tesz szert itt.

Az elmúlt napokban Észak-Korea propagandahadjáratot indított Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen. A két országot háborúval, illetve atomcsapásokkal fenyegette meg. Kedden reggel pedig azt jelentette be, hogy újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, amelyeket áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használ majd.

Az Egyesült Államok felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel nukleáris terveivel. John Kerry külügyminiszter kijelentette, hogy Washington nem fogadja el Észak-Korea nukleáris hatalommá válását, valamint hangsúlyozta megvédi szövetségeseit, Dél-Koreát és Japánt. Kim Dzsong Un Phenjanban vasárnap a Koreai Munkapárt központi bizottságának ülésén azt hangoztatta, hogy Észak-Korea nukleáris fegyverei csak a potenciális agresszorok elrettentését szolgálják, ezek jelentik a garanciát Észak-Korea szuverenitásának megvédésére.

Néhány napja még több ezren vettek részt Phenjanban egy Kim Dzsong Unt támogató tömegtüntetésen azután, hogy az észak-koreai vezető utasítást adott a hadászati rakétaerőknek: tegyék meg a műszaki előkészületeket a támadásra az Egyesült Államok és Dél-Korea ellen.

Hétfőn az Egyesült Államok hadserege a Koreai-félszigethez küldte a tengerészet egyik hajóját, amellyel elfoghatók a vízi célpontok ellen küldött ellenséges rakéták. A helyzet feszült, mivel az USA és Dél-Korea nagyszabású hadgyakorlatra készül, az Észak-Korea pedig hadiállapotot rendelt el déli szomszédjával szemben.

  

Rovatok