Index Vakbarát Hírportál

Barroso aggódik az észak-déli szakadék miatt

2013. április 4., csütörtök 17:33

Aggodalmát fejezte ki csütörtökön Bécsben José Manuel Barroso az északi és déli uniós tagállamok közti egyre mélyülő szakadék miatt.

A válság kezeléséhez szolidaritásra és felelősségvállalásra van szükség - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Werner Faymann osztrák kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

A válságba jutott országoknak több felelősséget kell vállalniuk ahelyett, hogy másokat okolnának a saját hibájuk miatt, míg a jobb helyzetben levő országoknak segítő kezet kell nyújtaniuk - mondta Barroso.

Az EB elnöke arra kérte az európai politikusokat, hogy tartózkodjanak "a leegyszerűsítés minden formájától és Európa egy részének megbélyegzésétől". "Elvégre minden országnak vannak jobb és rosszabb időszakai" - mondta a déli uniós tagállamokkal szemben felmerült vádakra utalva.

Hozzátette: komolyan aggasztja, hogy a válság miatt egyre mélyül a szakadék az unióban az északi és a déli országok között.

Újságírói kérdésre válaszolva Barroso nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy újabb - harmadik - mandátumot vállalna az Európai Bizottság élén.

"A megbízatásom 2014 októberéig szól, akkor fogok erről döntést hozni" - mondta. Ugyanakkor ismét felszólította a főbb európai pártokat, hogy állítsanak saját jelöltet a bizottsági elnöki posztra a 2014. júniusi EP-választásokon. Ez európai dimenziót adna a választásnak, és a pártok világossá tehetnék, miként képzelik Európa jövőjét. Fontos lenne, hogy az EP-választás ne egyszerűen 27 nemzeti választás eredményének összesítése legyen - tette hozzá.

Rovatok