Index Vakbarát Hírportál

Megvédik a gótokat Manchesterben

2013. április 4., csütörtök 14:10

A gyűlölet-bűncselekmény kategóriájába emelték az angliai Manchesterben, ha valakit egy szubkultúrához való tartozása, annak külső jegyei miatt támadnak meg. Így megtámadni valakit az öltözködése, megjelenése miatt ugyanolyan bűncselekménynek számít, mintha faji hovatartozása, vallása, fogyatékossága vagy szexuális irányultsága miatt tennék, írja a Guardian.

A manchesteri rendőrség ugyanúgy fogja kezelni, ha valakit a szubkulturális identitása miatt támadnak meg, mintha faji alapon tennék. Mint mondták, mindenkit megillet a jog, hogy szabadon viselhesse a szubkultúrája jegyeit. A döntést az elszaporodó punkok, gótok, metálosok elleni támadások miatt, illetve a 2007-es Sophie Lanchester elleni halálos támadás miatt hozták meg. A húszéves nőt 2007-ben a megjelenése, öltözködése miatt támadták meg egy Manchester közeli parkban.

A manchesteri határozatot egyelőre nem alkalmazzák országosan. A rendőrség döntését megelőzően a Sophie Lanchester Alapítvány évekig a büntetőkategória kibővítése mellett kampányolt, és olyan híres zenészek álltak az ügy mellé, mint Gary Numan vagy Courtney Love. Az áldozat édesanyja, Sylvia Lanchester elmondta, hatalmas eredmény, hogy Manchesterben meghozták ezt a határozatot, és nagyon reméli, hogy máshol is követni fogják a példát.

Tavaly az esélyegyenlőségi miniszter, Lynne Featherstone elismerte, hogy a törvényben felsorolt kategóriák listája még nem teljes.

Rovatok