Index Vakbarát Hírportál

Az iráni atomról egyezkednek Almatiban

2013. április 5., péntek 10:50 | aznap frissítve

Pénteken ismét asztalhoz ült Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjából (Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína) és Németországból álló hatok csoportja, hogy megegyezzenek a közel-keleti ország atomprogramjáról.

A tárgyalások, ugyanúgy, mint öt hete, egy kazah nagyvárosban, Almatiban zajlanak. A korábbi követelésekkel szemben, Iránnak nem kellene teljesen leállítania az urán 20 százalékosra történő dúsítását, elegendő lenne felfüggesztenie azt. Cserébe a nagyhatalmak enyhítenék az ország aranykereskedelmére és olajiparára kirótt szankcióikat, írja a Huffington Post.

A legtöbb atomerőmű mindössze négy százalékos tisztaságú urániumot igényel, és bár a nukleáris fegyverek előállításához is legalább kilencven százalékos tisztaságra lenne szükség, Irán atomprogramja régóta aggasztja a nagyhatalmakat, akik évek óta szeretnék átlátni az ország urándúsító tevékenységét, ezzel visszaigazolást kapva, hogy Irán atomprogramja valóban békés.

Izrael szerint a Mahmud Ahmadinezsád vezette ország hamarosan rendelkezni fog a kellő mennyiségű és minőségű urániummal, ami már elegendő egy atombombához, ezért mindent megtesznek ennek megelőzésért. Az Egyesült Államok nem nevezte meg, pontosan hol a határ, de egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Iránt nem fognak tolerálni. Barack Obama többször hangoztatta, mindenre képesek, már a fegyverkezés lehetőségének megszüntetése érdekében is.

Bármilyen, a közel-keleti ország elleni támadás esetén azonnal heves válaszreakcióra lehetne számítani Irántól és keleti szövetségeseitől, Szíriától, Libanontól és Palesztinától, ami már egy jóval nagyobb konfliktussal fenyegetne – nagy a tét a tárgyalóasztal mindkét oldalán pénteken és szombaton Almatiban.

A hatok csoportja reméli, hogy legalább járulékos sikereket el tudnak érni az évek óta húzódó vitában. A februári tárgyalások végeredményeképpen Irán hajlandó volt tárgyalóasztalhoz ülni egy újabb megegyezési javaslat kapcsán. A tárgyalások nyolc hónapos szünetét nukleáris fejlesztéseinek bővítésére felhasználó teheráni vezetés fordulópontnak nevezte az öt héttel ezelőtti legutóbbi találkozót, míg a nagyhatalmak annak hasznosságáról beszéltek, és remélik, hogy Teherán komolyan fontolóra veszi javaslatukat. Ennek ellenére a két oldal még mindig távol áll egymástól és álláspontjaik is nagyban különböznek.

A további tárgyalásokról való megegyezés is részsikert jelentene, de a nagyhatalmak konkrét és lényegre törő választ várnak februári javaslataikra – mondta el egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselő.

Rovatok