Index Vakbarát Hírportál

A libanoni parlament jóváhagyta az államfő jelöltjét a kormányfői posztra

2013. április 6., szombat 18:11

A libanoni parlament nagy többséggel jóváhagyta szombaton az államfő jelöltjét a kormányfői posztra, aki ígéretet tett arra, hogy megalakítandó kormányával csökkenti a társadalom felekezeti megosztottságát, az ebből fakadó rossz közbiztonságot, és megakadályozza, hogy a szíriai polgárháború átterjedjen a kis arab országra.

Michel Szulejman államfő több napig tartó konzultációk után Tammam Szalám élvonalbeli politikust jelölte miniszterelnöknek. Nadzsíb Mikáti előző kormányfő két évi hivatal után március 22-én mondott le, mert megelégelte a kormányon belül folyó politikai harcot. Ha Szalám képes lesz kormányt alakítani – olyan kormányt, amelyet elfogadnak az egymással élesen szemben álló politikai erők –, akkor a legelső feladata az lesz, hogy előkészítse a júniusra kiírt, de valószínűleg csak később megtartható parlamenti választásokat.

Szalám első nyilatkozatában azt ígérte: gyors megállapodást akar a különböző erők között a választási törvényről, hogy az alapján minden állampolgár és minden felekezet igazságos képviselethez jusson a voksolás után.

A 68 éves Szalám neves szunnita politikusdinasztia sarja. Közel áll a szunnita és keresztény pártok alkotta Március 14. koalícióhoz, amelyet a nyugati országok és Szaúd-Arábia támogatnak, de elfogadható volt a Március 8. blokknak is, amelyet az Irán-barát, síita Hezbollah mozgalom, más síita pártok és egyes keresztény pártok alkotnak. Arra a találgatásra reagálva, hogy csak a választásokra összpontosító technokrata kormányt vagy nemzeti egységkormányt akar-e alakítani, azt mondta: a nemzet érdekében akar kormányt alakítani.

A szunnita Mikáti kormányában, amelyben a síiták voltak többségben, nem volt egyetértés a választások előkészítéséről. A Hezbollah szembeszegült a szintén szunnita Asraf Rifi országos rendőrfőnök megbízatásának meghosszabbításával is.

Rovatok