Index Vakbarát Hírportál

Viviane Reding: Egy alkotmány sohasem játékszer

2013. április 6., szombat 10:04

„Egy alkotmány sohasem játékszer. Az alkotmány azért van, hogy jogbiztonságot és stabilitást nyújtson egy állam minden polgára számára” – mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke egy a szombati Népszavában megjelent interjúban.

Az Európai Unió igazságügyi biztosa hozzátette: éppen a jogbiztonaság miatt alapvető szabály, hogy az alkotmányokat nem lehet megváltoztatni néhány havonta. „Ez különösen igaz, ha az igazságszolgáltatás függetlensége forog kockán” – jelentette ki Reding.

A biztos cáfolta a magyar kormány azirányú kijelentéseit, hogy a Bizottság, vagy ő személyesen háborút folytatna Magyarország ellen. Viviane Reding állítása szerint csak ahhoz ragaszkodik, hogy a magyar jogrendszer feleljen meg az uniós jognak. Az Európai Bizottság alelnöke ugyanezt várja el az összes többi tagállamtól is, függetlenül attól, hogy épp melyik párt van hatalmon.

A negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban Reding kifejtette: sajnálatosnak tartja, hogy a magyar kormány nem teljesítette José Manuel Barroso elnök kérését, hogy a parlament ne szavazzon az alkotmánymódosításról addig, amíg az EB el nem végezte a tervezett módosítások elemzését. Barroso az ügyben március 8-án telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, március 11-i nyilatkozatában pedig arra emlékeztetett: az EB nem fog habozni, hogy a rendelkezésére álló minden eszközt bevessen, amennyiben Magyarország nem tesz eleget az uniós jog, illetve az Európa Tanács jogállami normáinak.

Viviane Reding kifejtette, hogy az Európai Bizottság jelenleg az alkotmánymódosításon kívül a politikai kampányok új szabályait is vizsgálja Magyarországon, mivel azok a közelgő európai parlamenti (EP) választásokat is érinthetik. Ugyanakkor aggályait fejezte ki a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban is, idézve a World Economic Forum rangsorának adatait, miszerint Magyarország ebben a tekintetben a 21. helyen áll a 27 EU-tagállam közül, világviszonylatban pedig csak a 72. a rangsorban szereplő 144 ország között.

Az EB alelnöke állítása szerint nem adta fel a reményt, hogy „a magyar kormány látni fogja ezt, és szorosan együttműködik a Bizottsággal, valamint az Európa Tanáccsal, hogy visszaállítsa a magyar igazságszolgáltatási rendszerbe vetett bizalmat”.

Rovatok