Index Vakbarát Hírportál

Nők veszik át a hatalmat Dubajban

2013. április 7., vasárnap 14:45

Egyre komolyabb tényezőként tartják számon a nőket a dubaji ingatlanpiacon. A tavalyi évben 13,3 milliárd dirhamot, azaz több mint 36 milliárd dollárt invesztáltak nők dubaji ingatlanba, ami azt jelenti, hogy a tranzakciós volumenek csaknem negyede hozzájuk köthető - számol be a Gulf News.

A Dubai Land Department (DLD) statisztikái szerint 2011-ben 4704, 2012-ben pedig 5434 nő vásárolt ingatlant a közel-keleti emirátusban. Az ingatlanok értékének összvolumene ugyancsak emelkedő tendenciát mutat: a nők kezébe kerülő ingatlanok összértéke a 2011 évi 10,5 milliárdról 2012-re 13,3 milliárd dirhamig kúszott fel.

A hivatalos statisztikákat és az említett trend markáns térnyerését piaci szereplők, pénzügyi tanácsadók és ingatlanügynökök is megerősítik. "A női vásárlók korábban igencsak kis szeletét hasították ki a piacnak, jelenlétük azonban rohamosan nő, és mára olyan erőt képviselnek, amellyel érdemes számolni. A számok egyértelműen jelzik, hogy az ingatlanbefektetés már nem csak a férfiak privilégiuma. Napjainkban a nők - legyenek házasok vagy egyedülállóak - jobban érdeklődnek az ingatlanbefektetések iránt, mint valaha" - mondja Sandi Saksena, a Nexus Insurance Brokers értékesítője. "Úgy tűnik, az ingatlan számukra kézzelfogható vagyon, jobban kötődnek hozzá, így azt más befektetési formáknál vonzóbbnak találják" - véli a Helen Tatham, a Knight Frank helyi irodájának szakértője.

A pénzügyi függetlenség vágya, a piaci információk könnyű elérhetősége, és a nőket célzó banki szolgáltatások térnyerése együttesen járulnak hozzá a nők erősödő ingatlanpiaci jelenlétéhez - mutat rá a Gulf News. A régió legolvasottabb angol nyelvű napilapjának beszámolója szerint a térségben a nők ingatlanpiaci kereslete nagyjából két jól elkülöníthető csoportból kerül ki. Az egyik vásárlótípus az emirátusi származású vagyonosabb nő, aki továbbra is a szülőföldjén kíván befektetni, a másik típus pedig a hosszú távra tervező, bevándorló, önálló jövedelemmel rendelkező (házas vagy egyedülálló) nő, aki bérlés helyett saját ingatlan vásárlása mellett dönt - teszi hozzá Saksena.

"Annak ellenére, hogy az Egyesült Arab Emirátusok ingatlanpiacán a nők szerepe egyre erősödik, az ingatlanpiac domináns szereplői valószínűleg továbbra is a férfiak maradnak, hiszen tipikusan ők rendelkeznek magasabb jövedelemmel. De hogy ki a valódi döntéshozó - nos, ezt az állami statisztikák korántsem tükrözik" - fejti ki véleményét a jelenségről Tatham. A lakáspiaci tranzakciók esetében a döntéshozók a világon csaknem mindenütt jellemzően nők, és úgy tűnik, nincs ez másként Dubajban sem.

Dubaj az egyik legliberálisabb régiónak számít a Közel-Keleten. A térség globális kereskedelmi és pénzügyi központjaként, népszerű turisztikai desztinációként társadalma meglehetősen nyitott, lakosságának döntő része nem arab országokból származó bevándorló.

Rovatok